vogyo Creative Commons License 2004.12.10 0 0 552
  1. János születésének hírül adása. Heródesnek, Júdea királyának napjaiban élt egy Zakariás nevű pap, aki Abia papi osztályába tartozott. Felesége Áron törzséből származott, Erzsébetnek hívták.
  2. Mindketten igazak voltak Isten előtt és feddhetetlenül éltek az Úr parancsai szerint.
  3. De nem született gyermekük, mivel Erzsébet magtalan volt, és már mindketten éltesebb korúak voltak.
  4. Mikor egy alkalommal osztályának rendjében szolgálatot teljesített Isten színe előtt,
  5. rá esett a sors, hogy a papi szolgálat szokása szerint az Úr templomába menjen és bemutassa a tömjénáldozatot.
  6. A tömjénáldozat órájában kívül nagy tömeg imádkozott.
  7. Akkor az áldozati oltár jobb oldalán megjelent neki az Úr angyala.
  8. Láttára Zakariás zavarba jött és félelem szállta meg.
  9. Az angyal azonban így szólt: "Ne félj, Zakariás! Könyörgésed meghallgatásra tatlált: feleséged, Erzsébet fiat szül: Jánosnak fogod hívni.
  10. Örömödre és vigazságodra lesz ő és sokan örülnek majd születésének.
  11. Nagy lesz az Úr előtt: bort és részegítő italt nem iszik, és már anyja méhében betelik szentlélekkel.
  12. Izrael fiai közül sokat térít meg Istenükhöz, az Úrhoz.
  13. Illés szellemében és erejével fog színe előtt járni, hogy az atyák szívét a fiakba oltsa, az engedetleneket az igazak okosságára vezesse és az Úr iránt kézségessé tegye a népet."
  14. Zakariás erre megkérdezte az angyalt: "Miből tudhatom meg mindezt? Hiszen már öreg vagyok és feleségem is éltesebb korú."
  15. Az angyal így válaszolt: "Én Gábor vagyok, az Isten színe előtt állok, aki azért küldött, hogy beszéljek veled és meghozzam neked az örömhírt.
  16. De mivel nem hittél szavamnak, ami majd valóra válik annak idején, megnémulsz és nem tudsz beszélni a beteljesedés napjáig."
  17. A nép várta Zakariást és csodálkozott, hogy annyit késlekedik a templomban.
  18. Amikor kijött, nem tudott megszólalni. Ebből megértették, hogy a templomban látomása volt.
  19. Intett nekik, de néma maradt. Mihelyt szolgálatának napjai elmúltak, hazament.
  20. E napok után felesége, Erzsébet méhében fogant, de öt hónapon keresztül titkolta.