vogyo
2004.12.10
|
|
0 0
552
|
- János születésének hírül adása. Heródesnek, Júdea királyának napjaiban élt egy Zakariás nevű pap, aki Abia papi osztályába tartozott. Felesége Áron törzséből származott, Erzsébetnek hívták.
- Mindketten igazak voltak Isten előtt és feddhetetlenül éltek az Úr parancsai szerint.
- De nem született gyermekük, mivel Erzsébet magtalan volt, és már mindketten éltesebb korúak voltak.
- Mikor egy alkalommal osztályának rendjében szolgálatot teljesített Isten színe előtt,
- rá esett a sors, hogy a papi szolgálat szokása szerint az Úr templomába menjen és bemutassa a tömjénáldozatot.
- A tömjénáldozat órájában kívül nagy tömeg imádkozott.
- Akkor az áldozati oltár jobb oldalán megjelent neki az Úr angyala.
- Láttára Zakariás zavarba jött és félelem szállta meg.
- Az angyal azonban így szólt: "Ne félj, Zakariás! Könyörgésed meghallgatásra tatlált: feleséged, Erzsébet fiat szül: Jánosnak fogod hívni.
- Örömödre és vigazságodra lesz ő és sokan örülnek majd születésének.
- Nagy lesz az Úr előtt: bort és részegítő italt nem iszik, és már anyja méhében betelik szentlélekkel.
- Izrael fiai közül sokat térít meg Istenükhöz, az Úrhoz.
- Illés szellemében és erejével fog színe előtt járni, hogy az atyák szívét a fiakba oltsa, az engedetleneket az igazak okosságára vezesse és az Úr iránt kézségessé tegye a népet."
- Zakariás erre megkérdezte az angyalt: "Miből tudhatom meg mindezt? Hiszen már öreg vagyok és feleségem is éltesebb korú."
- Az angyal így válaszolt: "Én Gábor vagyok, az Isten színe előtt állok, aki azért küldött, hogy beszéljek veled és meghozzam neked az örömhírt.
- De mivel nem hittél szavamnak, ami majd valóra válik annak idején, megnémulsz és nem tudsz beszélni a beteljesedés napjáig."
- A nép várta Zakariást és csodálkozott, hogy annyit késlekedik a templomban.
- Amikor kijött, nem tudott megszólalni. Ebből megértették, hogy a templomban látomása volt.
- Intett nekik, de néma maradt. Mihelyt szolgálatának napjai elmúltak, hazament.
- E napok után felesége, Erzsébet méhében fogant, de öt hónapon keresztül titkolta.
|
|