Én ezt mind megértem, sőt az összes maximalista szakembert is megértem, akik csak a legjobb, egyetlen és üdvözítő megoldást favorizálják, de az életben sajnos kompromisszumokat kell kötni. Ha egy 8 lakásos, 70-es években épített társasházban lakom, 6 nyugdíjassal, a lakás alatt pince van, mellette részben fűtetlen lakás és lépcsőház, akkor nem mondhatom azt, hogy kérnék szépen lakásonként néhány millát bedobni a kalapba, hogy megcsináljuk a külső hőszigetelést, de még a lépcsőház felém eső falát se szigetelhetem le, nem beszélve a szomszéd fűtetlen lakásáról.
Ami marad, az az, hogy a kérdéses szobában felbontom a parkettát, és lerakok egy hőszigetelő réteget alá, hogy a hideg födémtől elszigeteljem. Ha a falakat hagyom, akkor a leggazdaságosabb és egyedül kivitelezhető megoldás a szakemberek által semmire sem becsült szegélyfűtés a kritikus falszakaszokon, akkor is, ha ott a melegebb falfelület a rossz szigetelés miatt nagyobb energiaveszteséget okoz. A plusz energia árán száraz, meleg hálót és egészséges, penészmentes klímát nyerek.
A belső hőszigetelés problematikáját ebben a kontextusban kell vizsgálni, nem elméletben, papíron, elvek mentén. És ebben a kontextusban az a valós kérdés, hogy pl. hogy érjem el, hogy a szigetelés alatt a födém ne vizesedjen, vagy hogy egy esetleges belső falszigetelésnél ne lépjen fel ugyanez a probléma. És ezekre a kérdésekre sajnos nem megoldás az, hogy felejtsem el a belső hőszigetelést, mert csak a külső a jó.
Én egyébként sem szeretem az olyat, amikor emberek - akárha igazuk is van -, x termékről állítják, hogy az az egyetlen jó, minden más szar. Ilyen pl. urbancsok.hu, aki egyébként nagyon rendes módon igyekszik segíteni a hozzájuk fordulókon, csak nekem nem tetszik, amikor az általa forgalmazott Wolf márkájú kazánt isteníti (mondom, akkor is, ha tényleg Isten az a kazán), viszont a többi gyártót magasan lenézi. A probléma abból adódik, amikor a Vaillant-kereskedő ugyanezt teszi a Vaillanttal, a Junkers a Junkerssal, és te meg ott állsz mint a hülyegyerek, és nem tudod, kinek higgyél. Ilyenkor úgy tűnik, senki nem ad neked szakmai tanácsot igazából.
Na, ez csak egy kitérő volt, ami felmerült bennem, nem 100%-ig tartozott ide.