lsr Creative Commons License 2004.12.08 0 0 544

Szia vogyo!

"... kemény szeretet..."

Isten szeretete kemény lenne? Nem az emberé az? Az Istené szerintem inkább tiszta és valódi.

"Az Isten bosszúálló, haragvó Isten. Aki nem tud haragudni, az nem is szeret."

Pont ezt a helytelen istenképet törli el Jézus kereszt áldozata. Jézusnak azért kellett eljönni és meghalni, hogy ezt a hamis istenképet kiigazítsa...

Tehát akkor haragudjuk, hogy szerethessünk? Aki a haragnak enged utat, abban nem lesz igazi szeretet. Mert mi az emberi harag: neheztelés a másikra. És mi az igazi szeretet: a másik boldogságának építése. Az egyik kizárja a másikat. A kettő egy helyen nem fér meg egyszerre.

""Eljön az Isten haragjának a napja.""

Mit nevez a Biblia Isten haragjának?

"Hol van ott a szeretet, amikor azt mondja Isten, hogy "nem kegyelmezek meg, és nem kedvezek, és nem leszek irgalmas, hogy el ne veszítsem őket!" (Jer 13,14)"

Isten az ítéletet nem szeretetlenségből mondja ki. Az ítélet és általában az, amit a Biblia Isten haragjának nevez, az az emberiség rossz döntéseinek a kényszerű következménye, amit Istennek meg kell engednie, ha tiszteletben akarja tartani az ember döntési szabadságát.

"Azt mondja az ige: "Haragudjatok, de ne vétkezzetek!""

A Biblia azt tanítja, hogy nem csak rosszat tenni helytelen, hanem rosszat gondolni is. De mégis van az Effézusiakhoz írt levélben egy ilyen ige (a 4. zsoltárra most nem térek ki). Akkor önmagának ellent mond a Biblia?

"Ám haragudjatok, de ne vétkezzetek: a nap le ne menjen a ti haragotokon..." (Ef. 4:26)

Valami itt nem passzol. Haragudni szabad, de csak napnyugtáig? Szerintem ez egy elég nagy fordítói tévedés. Mert miért lehetne haragudni nappal, ha este már nem lehet? Szerintem az eredeti valahogy így hangzott:

"Ám ha haragudtok, ne vétkezzetek (tovább): a nap le ne menjen a ti haragotokon..."

Milyen kicsi a különbség betű szerint, de mennyire biblikus lett így ez a mondat, mert haragudni bizony vétek (ha pedig nem lenne az, akkor este is lehetne folytatni). Az igazi szeretetben pedig nincs sem emberi harag, sem pedig düh.

Előzmény: vogyo (543)