Erzsébeti Creative Commons License 2004.12.07 0 0 1199

Gyúródeszka:

 

Nem véletlen, hogy nem keményfából van.

A fenyő alkalmasabb erre a célra, mert ilyen felhasználásra a hazai fafajok közül csak a bükk felelne meg az is csak gözölt verzióban (van ilyen nem különlegesség!:)) de a bükk még gözölt változatban is nagyon tud vetemedni, és mivel itt nem kevés felület van, el is fog!

Tehát neked borovifenyő, vagy vörösfenyőből készült táblát kellene beszerezned (van ebből is rétegragasztott változat, ami csekély vetemedéssel bír!)

És rá kell tenni a hírnijére (bütü:)) azt a keményfa alkatrészt amit szakmailag hevedernek mondunk. Ez fontos mert ez tartja kordában a lapot biztonsággal, hogy el ne vetmedjen! DE! ezt a hevedert nem szabad teljesen beragasztani, mert  a teljes ragasztással pont az ellenkezőjét éri el az ember mint amit szeretne.. Vagyis esély van rá hogy ettől fog elvetemedni a tábla!

Lehet még úgy tuningolni a gyúródeszkát, hogy a tábla mindkét oldalát (amin a vágásokat fogják eszközölni metéltgyártás közben:)) szintén gőzölt bükkbül kell kiképezni a fokozott igénybevétel miatt amit a metéléskor kap a tábla.

Nagyon fontos még, hogy a fa csomóit ki kell foltozni a használat előtt, mert mivel folyamatosan szervesanyaggal dolgoznak a táblán a "morzsalék" beleragadhat a különböző fahibákba (kitöredezett csomó egyebek) és ott hamar be tud indulni mindeféle biológiai folyamat (magyarul gombásodik, rothad...)

 

Tényleg, miért is akarod főzésálló ragasztóval ragasztani??? Szerintem sosem fogod kifőzni a táblát:))

 

Más.

a konyhai faeszközök nem véletlenül vannak gőzölt bükkből! Most nem térek ki arra, hogy különböző egzótákat is lehet használni, mert ezek vagy drágák, vagy nincsennek is:))

Azért mert a szóbajöhető fafajok közül a bükknek van az egyik legkevesebb csersavtartalma, míg pl a tölgy ilyen szempontból nagyon nem jó...

Ez azért fontos, mert az élelmiszerek a bennük levő nedvességgel ki tudják "szívni" a csersavat a fából, és akkor szépen megesszük a kajával együtt... Azt nem tudom, hogy miért is rossz ez nekünk, de nem is kerestem külön magyarázatot erre, hanem elfogadtam azt amit anno a szakkönyveim írtak:)

 

Erzsébeti