Sziasztok,
örülök is meg nem is. Egyrészt mert tudom hogy Illés régi dédelgetett álma egy egész éven át tartó torna (mégha nem is tudok azonosulni vele), s legalább nem nekem kell szervezni :-)
Másrészt nagyon komoly aggályaim vannak. Igaz, megfogadtam hogy nem szólok bele, ki kell próbálni. DE !
Amikor visszavonultam megfogadtam, hogy egy dolog fog a szemem előtt lebegni: azoknak a magyar sikereknek a megismétlése illetve túlszárnyalása, amit idén elértünk közösen, s ezért mindent megteszek ha esetleg ettől nem is leszek népszerű. Ez vezérel amikor belepofázok ebbe. Mint eredményféltő.
A gondom a következő. Ez a lebonyolítási mód úgy érzem veszélyezteti ezeket az eredményeket, s megmondom miért.
Első problémám: "nem számít a különbség". Magyarány a 26-25 ugyanannyit ér mint a 27-25. Vagy a 26-12. Ma a Tantrix-bajnokságokon MINDEN EGYES LAPKÁÉRT VÉRT KELL PISÁLNIA ANNAK, AKI NYERNI AKAR - hosszabb távon. S ezt gyakorolni kell. Nézzétek meg, hogy az elmúlt évekhez képest hány "hosszabbítás, rájátszás, tie-break volt". Akár egy-egy lapkán is múlhatott minden. Ez a "-1, 0, 1" pontozásos rendszer nem segíti ezt.
Tapasztalatom szerint (amit azért nem vitathattok el :-), ha valaki folyamatosan játszik valamilyen játékstílus, valamilyen szabályrendszer szerint, akkor komoly idő kell míg abból "ki tud zökkenni". Teljesen mindegy, hogy ez azt jelenti-e, hogy pl. "NEM SZÁMÍT A KÜLÖNBSÉG, CSAK AZ HOGY KINEK VAN TÖBB", vagy pl. a robot ellen nyomja az ember ... szóval egy bajnokság teljesen más gondolkodást és koncentrációt igényel mint ez a torna.
Második problémám: "az idő". Probléma detto. A "mester" hozzászokik hogy 9-10 perc alatt kell megoldani egy játékot, s esetleg nem néz végig mindent. A "kezdő" meg hozzászokik, hogy az ellenfelének csak "9-10 perce van", s az ő agyában is ez van. Mindkettő mással találkozik egy nemzetközi bajnokságon.
Ez mindaddig nem is gond, amig egy 1-2 napos bajnokság van hasonló módon szervezve (pl. Blitz), mert azalatt "nem áll át az ember agya" teljesen.
De ha egy egész éven keresztül nyomja, akkor iszonyú kemény lesz más gondolkodási móddal bajnokságot játszani, pláne ha bajnokság van a bajnokság közben.
Higgyetek nekem ! (csak próbáljon valaki megcáfolni !!! :-) ).
Ez a vébé nekem arról szólt (felkészülésileg), hogy gyakorlatilag sem előtte, sem közben nem játszottam egyetlenegy barátságos játékot sem ! Lehet hogy más máshogy működik, de nekem néhány tét nélküli játék, s máris máshogy jár az agyam, s bukok mindent. Én úgy éreztem, nem szabad lejátszanom egyetlenegy tét nélküli, full-koncentráció nélküli játékot sem !!!
Időnként vannak olyan megjegyzéseim, hogy azért nyertem, mert az érkezőasztalon játszottam, meghogy "én nyomtam meg előbb" a "Start-gombot", végül is jó duma.
Ennél sokkal fontosabbnak tartottam, hogy "ne legyek agyilag tele Tantrix-szal", magyarán hogy ne játsszam agyon a játékot.
Szóval ezért tartom veszélyesnek egy picit, de se lebeszélni nem akarok senkit, se megbántani.
Csak el kellett mondanom, mart a jövő eredményeit féltem.
Ezeken persze lehet segíteni részben az időzítéssel (pl. komoly bajnokságok közben ez ne folyjon, részben a szabályok finomításával)
GO HUN GO