CoBB Creative Commons License 2004.11.26 0 0 110
Azért látom, hogy ha platformfüggetlen megjelenést szeretnénk, az jóval nagyobb munka eredményeként valósulhat meg, ergo; az árban is jelentkezni kell.
Ez egy sajnálatos módon nagyon elterjedt tévhit. Akkor nagyobb munka, ha már beálltál az Explorerre „optimalizált” oldalak gyártására. Ha rögtön a tiszta, CSS-es megoldások megismerésével kezded a tanulást, kicsit talán nagyobb a kezdeti ellenállás, de hosszú távon ez bőven megtérül. Tény, sokak számára nem valami intuitív a struktúra és a megjelenítés szétválasztása, és talán azt is kijelenthetjük, hogy több gondolkodást igényel a vizuális megközelítéshez képest. Viszont ha a kezdetek kezdetén ezt a gondolkodásmódot fejleszted, és idejekorán megismerkedsz az egyes böngészőkkel kapcsolatos nehézségekkel, utána sokkal gyorsabban tudsz nulláról kész design-t szállítani, a későbbi módosítás egyszerűségéről nem is beszélve. Én mondjuk informatikuspalánta volnék, nem webdesigner (ez az oldalam külsejéből erősen látszik is :), de a tapasztaltabbak azt mondják, hogy némi gyakorlattal az IE-s bugok kerülgetése csupán 10-15% plusz munkát jelent az alap böngészőfüggetlen megoldáshoz képest. Viszont ez az alapmegoldás a hagyományos, CSS-t nem használó technikákhoz képest töredék idő és fáradság árán készül el, így még a hackekkel is bőven megéri (pénzben kifejezve: olcsóbb az előállítása, bizony). Az már csak hab a tortán, hogy ceteris paribus a Google is nagyra értékeli ezeket az oldalakat.

Egy másik gondolatom; tételezzük fel, hogy ha a piac szabályoz, akkor előbb utóbb a nem "vér-elkötelezett különcök" is vissza fognak térni az IE-hez, mert hamar tele lesz a tökük azzal, hogy minden hibásan jelenik meg. (Hiszen a többség azért IE-re fejleszt.)
Szerencsére a valóságban az oldalak nagy többsége tökéletesen működőképes minden modern böngészőben, így ez a veszély nagyon nem fenyeget. Ha meg az új Explorer véletlenül kinőné a mostaniak gyermekbetegségeit, engem abszolút nem zavarna a térnyerése. Főleg mert inkább a régebbi verziók „kárára” terjedne.

A pixel pontosság nem azt jelenti számomra, hogy statikus egy oldal, attól az még tartalmaz dinamikus elemeket. A pixel pontosság azt jelenti, hogy ahogy én megtervezem az pontosan ugyanúgy legyen kivitelezve, ne legyen se kisebb se nagyobb, se picit balra se picit jobbra, arrról nem beszélve, hogy mivel a terveimen általában az utolsó pici elmenek is szerepe van a designban, az alap vizuális koncepció az szent és sérthetetlen :)
Megint csak az előzőleg emlegetett szabványdesignerekre visszatérve, elterjedt gyakorlat, hogy az oldal fő elemeinek nagy léptékű elrendezését továbbra is táblázattal oldják meg (de nem többszörösen beágyazott táblázatokkal, csak egy nagy, max. három-négy cellással a legfelső szinten). Ezzel a bosszantó szétcsúszási problémák jórészt megoldódnak, a kisebb részleteket pedig továbbra is tisztán állítgathatod kedvedre. Értelmes kompromisszumnak tűnik.

ui: szeretem, ha lehet értelmes, a szakmához értő emberekkel beszélgetni, én tényleg nem vagyok meggyőzhetetlen, sajnos más fórumokon ez nem annyira divat.
Sajnos én csak műkedvelő kontár vagyok, csak ennyit tudok nyújtani. :)