Szia Éva!
"Szabadon szeretek szállni a saját elképzelésemben."
De bizonyára nem a mások kárára. Márpedig ha nem a mások kárára, akkor a te "személyes vallásod" igencsak hasonlít az én "személyes vallásomhoz" (de inkább személyes meggyőződésnek nevezném).
"Viszont vannak olyan vallás által meghatározott szabályok, amit nem tartok logikusnak, amiről úgy gondolom, elvesz az embertől valamit, ami örömöt adhatna, amivel senkinek sem árt..."
A Biblia amellett, hogy leírja, hogy mi az, ami árthat neked és környezetednek, elmondja azt is, hogy az embernek mindent szabad, de nem minden használ. Hol itt a tiltás? Mit venne el tőled a Biblia, ha útmutatása szerint élnél? Elvenne egyáltalán valamit?
A borról csak annyit, hogy ezt sem veszi el Isten senkitől, csak azt javasolja, hogy döntéseidkor mindig légy teljesen józan.
Szerintem az ének, a tánc, a művészetek, a tiszta házastársi nemi kapcsolat (a gyermeknemzésen kívül is) mind Isten ajándéka számunkra, mint ahogy az ételek íze, a természet szépsége, és még sorolhatnám.
"Istent (még ha személynek is gondolnám) nem tudnám bálványozni."
Isten nem is azt várja tőled, hogy Őt vakon bálványozd. Arra kér, hogy gondolkozz és mérlegelj, és ha hibát veszel észre magadban, akkor ne lépj át felette, hanem távolítsd el magadból. És ha ez az eltávolítás nem megy egyedül, akkor segít neked, ha megengeded neki... Én így ismerem.