Koretta Creative Commons License 2004.11.24 0 0 1448
Szia Sovenylabirintus,
kikerestem ezt a bizonyos a jelenetet.
Előzmény: Poirot Henriettával sétál és a családtagokról beszélgetve megkérdezi tőle, hogy
- És Ön kedveli Madame Christow-t? [Gerdát]
Henrietta: Ez nem szimpátia kérdése ... A családhoz tartozik. Gerda az Angkatell család szegényebb ágából származik. Fogalmazzunk úgy, hogy mindenki megtűri őt.
Poirot: Mint ahogy Madame Christow eltűrte Magától, hogy lefekszik a férjével?
Szóval valóban, a "lefeküdni" szó szerepel a párbeszédben. (jelzem, a magyar fordítás nem tér el az angol szövegtől)
DE! (és ez szerintem azért lényeges)
Egy _korábbi_ jelenet megelőzi ezt a beszélgetést.
Henrietta kutyasétáltatás ürügyével felkeresi Poirot-t, majd rövid idő múltán fény derül látogatásának valódi okára is.
Így szól Poirot-hoz:
- Holnap lesz a kihallgatás. Ön szerint el kell mondanom a rendőröknek, hogy John Christow szeretője voltam?
(Poirot: Nem hinném, hogy a rendőrségnek gondot okozna kideríteni.)
Vagyis tényleg, Poirot utal arra, hogy Henrietta lefeküdt Dr. Christow-val (véleményem szerint is, AC inkább pl. a mistress szót használta, mintsem a sleep-et), de Poirot nem vétett a diszkréció vagy az udvariasság ellen, hiszen előtte Henrietta saját maga tárta fel a helyzetet Poirot előtt. (Bizalma volt iránta, épp ezért merte felkeresni és nyíltan tudomására hozni a titkos viszonyt. Egyébként a belga nyomozó különösen kedvelte és tisztelte Henriettát, a filmben a színészek játéka jól érzékeltette a kettőjük közötti kölcsönös rokonszenvet.)

Hogy a könyvben pontosan hogyan is volt ez a két epizód, arról Szürke Csacsi talán majd beszámol. (ugye Csacsi, kérhetünk ilyet?)

p.s. Szerintem Poirot nem is tudna durva, udvariatlan, indiszkrét lenni, ő a hibái ellenére is mindig egy tökéletes, és nagyon szeretnivaló úriember. :o)
Én pedig egy elfogult Poirot/David Suchet rajongó. ;o)

Előzmény: Sovenylabirintus (1442)