CoBB Creative Commons License 2004.11.24 0 0 103
Nos, azért nem ilyen egyszerű a helyzet. Sok webstatisztika nem látogatókat számol, hanem találatokat. Hogy is tehetné, hiszen nem láthat bele az általa mért weboldal session-jeibe. Na most, ha egy oldal csak Exploreren tud rendesen működni, kinézni, akkor a más böngészőkkel jövők csak egy találatot fognak generálni, ellentétben az MSIE-t használókkal, akik mondjuk tízet, így máris hamis a statisztika. Ehhez még az is hozzátesz, hogy sok böngésző, robot meg egyéb weben működő program alapból Explorer-nek hazudja magát, mert csak így hajlandók őket kiszolgálni sok oldalon. Röhej, hogy valamit megnéznék Opera 7.5-tel, erre közlik velem, hogy Explorer vagy Netscape 4-re (!) kéne frissítenem.

Én a saját statisztikákban jobban bízom. Ezek a nyers adatokból készülnek, és nem külső forrásból származó programmal, hanem sajáttal, amely a logokat valóban reálisan összegzi (köszönhetően annak, hogy a fejlesztés során folyamatosan összevetettem az eredményeket a kisebb részhalmazokon kézzel számolt valóságos adatokkal). Egy abszolút nem számítógépes témájú magyar oldalra a következő arányokat kaptam:

4,15% Opera
7,46% Gecko (főleg Mozilla)
88,39% Explorer (beleértve egy csomó furcsa robotot is, amit nem volt kedvem kiszűrni, így ez erősen felső becslés)

A saját oldalamra például van nedstatos statisztika is, aszerint az Explorer részesedése 50% alatt van (a találatok 80%-a külföldi) a nyitóoldalt letöltők között. Erről ennyit.

Mindig furcsállom, ha valaki az „alternatív” böngészők kompatibilitási problémáiról beszél. A valóságban bizony az Explorer lóg ki a sorból, azon egyszerű oknál fogva, hogy a legfrissebb verziója olyan jó három éves. Az ember kicsit tájékozódik a webes szabványokról (tudom, ezek csak „ajánlások&rsdquo;, de mégis), és rájön, hogy ezeknek a követése az Explorert leszámítva egészen tűrhetően konzisztens eredményekre vezet a legváltozatosabb platformokon és böngészőkben. Itt egyesek azzal szoktak jönni, hogy persze, de ha az Explorer-t használják a legtöbben, mégis minek törődjünk a többivel? Jó tudni, hogy némi gyakorlattal a szabványos megoldások megetethetők az Explorerrel is. Vannak bosszantó apróságok, de a leggyakoribb problémákra már sok megoldás született. Fordított irányban viszont nem működik a dolog, és nem azért mert más böngészők gyengébb képességűek lennének – éppen fordítva...

A CSS alapú design-ok egyhangúsága – ami a táblázatos-tag soup-os oldalakat ugyanúgy jellemzi – pedig nem a technológia hibája. Elcsépelt közhely a Zen Garden emlegetése, de hát pont ezért hozták létre. Lehet belőle tanulni, nem is keveset.
Előzmény: gergo9 (102)