Azt hiszem, részemről a szezon utolsó hozzászólása következik. :-)
Mostanra megpirosodtak az utolsó "paradicsomnak látszó tárgyak" [copyright by CORTEN :-) ], és mivel sajnáltam volna őket kidobni (nyersen meg valóban nincs sok ízük), a szokásosnál kicsit erősebb fűszerezéssel + némi sűrített paradicsommal főztem egy jó kis sugo-t ebédre.
Szörfözés közben akadtam erre a cikkre, szerintem érdemes kipróbálni jövőre. Olaszországban én is ettem és vettem is már aszalt paradicsomból készült sugot, nagyon finom!
http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=110663&rid=d1VUTQ==
Hogyan kell a paradicsomot aszalni?
Elhangzott: 2004.10.16.
Ami megtermett, annak a megőrzése sokféle módon történhet. Különlegességnek
számít egyelőre az aszalt paradicsom, de Hídvégi Mária Magdolnánál egy
óriási tepsiben elég sűrűn sorjáznak a paradicsomok, szépen előkészítve.
Zöldfűszer keverék, bazsalikom, kakukkfű, majoránna és borsikafű. Ezek azok
a kiegészítők, amelyekkel megszórja Hídvégi Mária az aszalt paradicsomot. A
paradicsomot először megmossa, majd felszeleteli és egy nagy tepsibe
berakva arra vár, hogy majd ha kisültek a lángosok, akkor utána bekerül a
kemencébe és holnap reggelig ott fog aszalódni. Kemencében lehet aszalni
is! Sőt, esküszik rá, hogy a kemencében lehet a legjobban aszalni a
szilvát, az almát, de minden egyéb gyümölcsöt. Egy hatalmas tepsi kell a
paradicsomhoz is, talán egy akkorát választott, amelybe még egy malac is
beleférne.
Miután megaszalódott, jó minőségű olívaolajjal kell nyakon önteni és
fokhagymával ízesítve télen nagyon jó salátákhoz. Káldi Katalin pár
hónappal ezelőtt fordított le egy étlapot német nyelvre és akkor
találkozott az aszalt paradicsommal először. Köretként aszalt paradicsomot
írtak és gondolkozott, hogy valóban aszalható e a paradicsom?
Olaszországban lehet kapni boltokban is és ez jó visszajelzés. Nálunk
azonban a napfényt a kemence pótolja.