lsr Creative Commons License 2004.11.21 0 0 447

Szia Fürösztölő!

"... ha Te megmutatod, hogy ez hol van leírva a BibliábaN, akkor elhiszem, hogy igaz tanító vagy..."

1. Nem kell elhinned, már most megmondom: Nem vagyok tanító. És mivel nem vagyok tanító, így nincs is miért bizonyítanom tanítóságom voltát.

2. Tehát megmutatni nem a "tanító voltot" szándékozom, hanem azt, hogy igazak e a Biblia szerint a következő állítások:

- Isten előre ismeri a jövőt.

- Az Isten a saját képére teremtette az embert, ami tartalmazza azt is, hogy döntési szabadságot is kapott, ami nyílván Istennek is sajátja.

Isten előre ismeri a jövőt:

"Emlékezzetek meg a messze régi dolgokról, hogy én vagyok Isten és nincsen több; Isten vagyok, és nincs hozzám hasonlatos. Ki megjelentem kezdettől fogva a véget, és előre azokat, a mik még meg nem történtek, mondván: tanácsom megáll, és véghez viszem minden akaratomat..." (Ésa. 46:9-10) "Tehát előre megjelentém néked, mielőtt bekövetkezett..." (Ésa. 48:5)

"Tudja az Isten öröktől fogva minden ő cselekedeteit." (Ap. csel. 15:18) "... a bekövetkezendőket megjelenti néktek." (Jn. 16:13)

Az Isten a saját képére teremtette az embert, ami tartalmazza azt is, hogy döntési szabadságot is kapott:

"És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra... Teremté tehát az Isten az embert az ő képére..." (1. Móz. 1:26-27)

Jézus szavai: "Jeruzsálem! Jeruzsálem! (vagyis az ott élő emberek) ki megölöd a prófétákat, és megkövezed azokat, a kik te hozzád küldettek, hányszor akartam egybegyűjteni a te fiaidat, miképen a tyúk az ő kis csirkéit az ő szárnyai alá, és ti nem akarátok!" (Lk. 13:34) Isten egybegyűjtési (üdvözítő) szándékát egyértelműen kimondja a Biblia. De azt is elmondja, hogy az emberek ennek az üdvözítő szándéknak ellent mondhatnak, és mondanak is. Isten minden embert arra kér, hogy adja beleegyezését (döntését) ahhoz a segítséghez, amivel őt az üdvösségre elvezetheti. Az Isten által embernek adott választási és döntési szabadság tiszteletben tartása itt egyértelmű:

"Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem." (Jel. 3:20)

"... hA TUDTA ELŐRE, miért nem változtatta meg a jövőt?...

Ha itt Ádám és Éva bukásáról szólsz... Szerintem (saját vélemény) Istennek az a célja a bűnbe esés megengedésével, hogy a világegyetem a bűn (azaz a pusztító önzés) megismerése által elhatárolódjon attól végleg, mint hiábavaló rossztól.

"... minek teremtett egyáltalán embert?...

Számomra az bizonyos, hogy nem játékból, és nem bohó szórakozásból. Szerintem Isten mindazt a jót és szépet akarja megosztani az emberrel, aminek Ő már birtokosa (pl. a szeretet, és annak következményei).

"... mitől volt az ember önfejű és önző, miért nem jónak lett teremtve?..."

A Bibliában az olvasható, hogy: "az Isten teremtette az embert igaznak; ők pedig kerestek sok kigondolást" (Préd. 7:29). Tehát nem Isten teremtette az embert gonosznak, hanem az ember annyira visszaélt a döntési szabadságával, hogy az Isten szeretet-törvénye helyett az önzés-törvényét alkotta meg magának, mert azt kereste.

"... ha szabad akarat volt, akkor nem tudhatta előre!..."

Attól, hogy Isten enged minket dönteni, még ismeri előre döntéseinket. "...Isten gazdagságának, bölcseségének és tudományának mélysége! Mely igen kikutathatatlanok... s kinyomozhatatlanok az ő útai!" (Rm. 11:33)

"... minek a szabadító terv, ha csak csettinteni kell?..."

Mert Isten nem játékokat, bábokat vagy gépeket teremtett, hanem értelmes lényeket, akik saját döntéseikkel irányíthatják életüket (ha akarják). (A bűn tragikus rombolásának korszaka bizonyára örök tanulságot fog hordozni az örökéletet nyertek számára.)

"... honnan tudják az emberek, hogy fel van kínálva?..."

A Bibliából megismerhető, hogy Isten minden embernek örökéletet kínál fel.

Előzmény: Fürösztölő (445)