Végignéztem a topicot és hezitáltam, hogy hozzászóljak-e? Ennek az az oka, hogy tapasztalatom szerint hiába sújt valakit a penész probléma mégsem hajlandó elfogadni, hogy a megoldás összetett feladat és nem lehet egyéni ötletekkel eredményt elérni. Az összetett feladat megoldása némi szakértelmet igényel és átfogalmazva Murphy törvényét - hozzáértőt csak akkor hívunk, ha már minden más kísérlet kudarcot vallott. Addig pedig sok pénzt lehet kidobni az ablakon és a bizalom is elmegy, mert azok a kóklerek, akik tanácsot adtak, mind szakértőként mutatkoztak be. A szakértő címre jogosította öket pl. az, hogy már hallottak a dolgról. Úgyhogy tanácsot nem adok, hanem röviden összefoglalom, hogy mi a fő oka a penésznek.
1. Első feltétel,hogy a felületen a nedvesség kicsapódjon. A kicsapódást fizikai szempontból a következők határozzák meg:
- a külső léghőmérséklet,
- a külső relatív páratartalom,
- a belső léghőmérséklet,
- a belső felületi hőmérséklet,
- a belső térben keletkező nedvesség terhelés, ami a keletkező(forrás) és a távozó nedvesség különbsége.
Ezek ismeretében meghatározható a helyiségben megengedhető relatív páratartalom értéke, vagy pont ennek méréses ismeretében meghatározható a szükséges szellőzés mértéke, vagy lehet arra következtetni, hogy a forrás nedvesség mértéke mekkora, ha ismerjük a légcserét.
Feltételezve, hogy a fal más úton nem kap nedvességet (jó a szigetelés) ki lehet választani azt az optimális belső léghőmérséklet, felületi hőmérséklet, légcsere értéket, ami mellet a helyiség rendeltetés szerűen használható és nem lesz nedvesség kicsapódás. A technikai megoldás is több dolog kombinációja. Csak egy példa. Lehet, hogy a belső felületi hőmérsékletet elég emelni a fal utólagos hőszigetelésével, de lehet, hogy ez kevés , mert a nedvesség terhelés túl nagy és növelni kell a szellőzés mértékét elszívóval. Az is lehet megoldás adott esetben, hogy helyileg érdemes felületi fűtést alkalmazni. Ezek eldöntése tervezési kérdés.
Más a helyzet, ha a fal valójában a hibás vízszigetelés miatt nedves. A légállapot mérésekből erre is lehet következtetni, ill. vannak falnedvesség mérési módszerek.
2. Legyen gombafertőzés. A gombákhoz én nem értek, csak azt tudom mondani, amit hozzáértők nekem is mondtak.
- A gomba a költözködéssel is terjedhet, vagyis, ha valakinek már előző lakhelyén volt, magával viheti.
- Meg tudja változtatni a felület nedvesedési viszonyait, vagyis képes a nedvességet gyűjteni.
Számomra ebből az következik, hogy érdemes hozzáértőt megkérdezni, hogy milyen módon, milyen szerrel lehet kiírtani.
Röviden ennyit, talán sikerült érzékeltetnem, hogy nem a "barkácsolás" témaköre.