Szia Éva!
"... Isten (ha van)..."
Mindenki saját tapasztalatai, és meggyőződése alapján hisz, vagy tudni vél bizonyos dolgokat. Ha valaki azt mondja, hogy ő hisz Isten létezésében, akkor az nem azt jelenti, hogy be is tudja bizonyítani létezését. De erre nem is igazán van szükség, hiszen ha Isten van és olyan hatalmas, akkor bárkit meg tud győzni létezéséről. Mégsem teszi, mert nem azt akarja, hogy félelemből vagy számításból kövessék az Ő szeretet törvényét, hanem azt akarja, hogy az őszinte szívből jövő motivációk miatt járják az emberek a szeretet útját.
Nekem nem célom az, hogy mindenki azt higgye, amit én hiszek, de célom az, hogy a világnak azt a részét megjobbítsam, amelyre erőmből futja. Lehet, hogy ez csak egy-két ember életében jelentkezik, sőt lehet hogy egyében sem, de akkor is megmaradok e cél mellett, mert fontosabbat még nem találtam.
"... szájról szájra terjedt, sok-sok év alatt mennyire átalakulhatott..."
Én nem tudok a Bibliáról úgy beszélni, hogy közben az Isten létezését figyelmen kívül hagyom. Sok-sok esemény és érv győzött meg Isten létezéséről, és a Bibliával való megbonthatatlan kapcsolatáról. Ezért számomra egyértelműnek tűnik, hogy Isten meg tudta őrizni bármely körülmények között a Bibliában leírtakat a torzulásoktól. De ez mind meggyőződés és hit kérdése. A Biblia szándékosan magában hordozza azokat a részeket, amelyek kételkedést is szülhetnek az emberekben. Erre is nagy szükség van, hiszen ez megrostálja az embereket, és feltárja szívük valódi indítékait. Vannak olyan érvek (pl. az 1947-ben megtalált holt-tengeri tekercsek), amelyek megkérdőjelezhetetlenné teszik Isten gondviselését a Biblia szöveghűségén. De aki megismeri az Isten szavát, és igaznak fogadja el, annak megnő a felelőssége is. Úgy látom, hogy ezt a plusz felelősséget jelenleg nem engedi meg Isten mindenki életében.
Végül, nem azt tartom a legfontosabbnak, hogy a valóságot ismerjük e, hanem azt, hogy meggyőződésünket teljesen megéljük; vagy csak tudjuk (igaznak fogadjuk el), de közben megengedjük, hogy kívánságaink vezessenek bennünket még akkor is, ha az ellenkezik meggyőződésünkkel. Azért ez a véleményem, mert hiszem azt, hogy Isten nem az ismereteink (tudásunk) alapján ad örökéletet, hanem tetteink, és azok miértjei alapján.
Márpedig, aki bármilyen módon befogadja a szeretet törvényét, és ahhoz hű marad, az üdvösséget fog nyer. De a Biblia útmutatásával (bár komoly plusz felelősséget ad ismerete) egy rövidebb utat találtam a szeretet törvényéhez, és annak betöltéséhez...