Tényleg nagyon idegesítő ez a dr Zahi Havass ( eddig azt hittem, hogy csak engem idegesít). Nat Geo, Spektrum, vagy Discovery...mindegy melyiket néztem eddig, ha Egyiptomról és annak ókori történelméről volt szó, mindig ez a fehérhajú fószer mondta meg a zőszintét'. És persze mindig minden hagyományostól eltérő elméletet mószerolt, és sietve eltemetett bizonyítékokat.
De van fény az alagút végén, ugyanis a Spektrumon mostanában indult el egy sorozat, éjfél után (!) szokták adni, a címe: Hórusz szeme. Na ebbe a sorozatba már nem pofázik bele a havas fejű dr Zahi. Mindjárt meg is ütötte a fülemet egy érdekes elmélet a gyilkosan pontos egyiptomi (vagy ókori) építészetről. Tehát a film szerint "Geopolimert" használtak, ez olyan beton amely kővé szilárdul...ezzel már lehet hajszálpontosan dolgozni(én is tudnék). Azt is felemlítették, hogy az ókoriak ismertek gravitációs anomáliákat, és használni is tudták őket, így egy-egy hatalmas "betonból" kiöntött követ-szobrot-bármit szabadon ellebegtettek a helyére, és ott a visszanyert súlyától simán belesüppedt a talajba az objektum.
És még sok más teljesen logikus eszmét mutattak, és még ezután mutatnak be. Szerencsére Zahi doktor megkövült (tév)eszméi nélkül.
Mindenkinek ajánlom hogy nézze.