Sziasztok,
Nemrég, egy ismerősömnél volt szerencsém 2 hétig egy G4-et használni internetezésre, zenehallgatásra meg hasonló otthoni feladatokra. Azóta folyamatosan azon gondolkozom, hogy gyűjtsek össze elég pénzt egy G5-re.
A foglalkozásom amúgy informatikus. Unix rendszereket üzemeltetek. A munkahelyemen dektop gépnek HP-t használok win2000-rel, otthon pedig egy IBM-et XP-vel. Bármelyiket kapásból lecserélném Mac-re ha tehetném.
Igazából az XP-vel sincs sok bajom. Teljesen stabil és kielégítően gyors. Amit nagyon nem szeretek az a PC-k brutálisan zajos működése (a HP halkabb az átlagnál de az IBM szörnyű zajos) és az XP katasztrófális USB kezelése. Nem mindegy, hogy mit hová és milyen sorrendben dugok be. És ez nem csak az én tapasztalatom.
Ami megfogott a mac-ben az gép kompakt mérete, hangtalan működése, a design-ja, OS X gyönyörő felülete és hihetetlenül ötletes és egyszerű kezelhetősége. Először azt hittem, hogy az egy gombos egér hátrányt fog jelenteni, de kb 10 perc használat után már észre sem vettem, hogy nincs több gombja.
Nagyon jók még az OS X-hez adott szofverek.
iTunes: azóta a PC-n már ez a zenelejátszóm (szerencsére van windowshoz is, ingyen)
iPicture: össze nem lehet hasonlítani az xp-hez adott bénasággal
AppleWorks: na ezen sokat spórolhanak a mac tulajdonosok, hiszen windowshoz nem adják az office-ot ingyen (igaz van OpenOffice)
Finder: imádtam, hihetetlenül letisztult file/program stb. kezelő. öröm volt használni az explorer nevű rémálom után
Safari: ezt nem nagyon használtam. Egyből felraktam rá a FireFox-ot. Már nem vagyok meg Tab-os böngésző nélkül.
Amikor hazajöttem utánanéztem a Mac OS szofver ellátottságának (mert ugye van az a tévhit, hogy Mac-hez kevés a szofver). Igaz ugyan, hogy egy-egy kategóriában (pl. HTML editor) nincs 150 féle egyforma program, de minden kategóriában lehet találni pár nagyon jót. Többet is mint elég. Egyedül azt nem tudom, hogy mennyi crack-et lehet találni. Gyanítom, hogy az illegális dolgokban "gyengébb" a Mac.