Szia Fürösztölő!
Azt kérdeztem, hogy "Vajon a te szavaid szó szerint értendőek?"
Erre te azt írtad, hogy "Szó szerint , majd szólók, ha asszociálnod kell."
Na, ez a lényeg. A Biblia is szól, ha nem szó szerint kell a sorait érteni.
A Bibliában jól elkülöníthető, három fajta szövegtípus van:
1. ahol jelképes értelem nincs, hanem csak egyszerű szószerinti (ebből van a legtöbb),
2. ahol van jelképes és szószerinti értelem is,
3. és végül ahol csak jelképes értelem van.
A Biblia a jelképes értelemmel bíró szövegrészeket egyértelműen jelzi, és megértéséhez pedig magyarázó részeket, illetve egyértelmű (!) beazonosításokat ad.
"Isten csak képletesen teremtette 6 nap alatt a világot, hiszen tudjuk, hogy több milliárd éves."
Én a Bibliát Isten hozzánk intézett szavaként fogadom el. Nem csak egyes részeit, hanem az egészet. (Persze Isten feltárja benne néha az ihletett író gondolkodásmódját is.) Ezért nem értem, hogy az egyértelmű történeti leírások mitől lennének elsősorban jelképesek?
A Biblia az írja, hogy a teremtés 6 nap alatt ment végbe. Azt hiszed, hogy ehhez nem volt hatalma a mindeneknél hatalmasabb Istennek? Inkább hiszel a tudatlan emberiségnek, mint az egyedül bölcs Istennek?
Hihetünk bármit, a valóságot nem fogja megváltoztatni. Végső, minden kétséget kizáró bizonyítékot pedig csak Jézus 2. eljövetelekor kaphatunk majd. Addig meg megmarad a hit: van, aki az embereknek hisz, és van, aki a Biblia Istenének, és van, aki összevegyítve hisz hol ennek, hol annak. Én maradok a Biblia mellett, mert tapasztalataim ezt az utat igazolják helyesnek.
"Lásd. Hamurápi törvénykönyvét. Miért ne lenne itt mérvadó?... Kevesen vannak, akiknek elég a Biblia, és itt is írtak már sok mindent róla, úgy, hogy ez is belefér a topikba."
Azért nem mérvadó "Hamurápi", mert ez egy ilyen topik. Idézek a topiknyitóból, hogy érthetőbb legyek: "Kiknek lett nyitva ez a topik? ... Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát."
Azt írod, hogy kevesen vannak, akiknek elég a Biblia. Szerintem ez nem baj, majd lesznek többen, ha az Úr úgy akarja. De addig annak a kevésnek ez a topik megpróbálja biztosítani azt a lehetőséget, ami a topiknyitóban olvasható.
Az pedig, hogy már eddig is sok off hozzászólás volt, nem jogosít fel senkit sem arra, hogy ő maga is offoljon itt.