Gumiszunak :
a felsorolt szerszámokkal könnyű megcsinálni,
de ha kisebb az ajtó, akkor már egy szike, egy jóminőségű kézi illesztőfűrész és néhány szorító is elég lehet.Persze azért egy asztalba rakott körfűrész kell a darboláshoz és a filung hornyának kivágásához.
A lapolt kötést kézzel is simán ki lehet vágni, csak ha fenyőből dolgozol, akkor az anyag lapján a határolóvonal mellett a fűrészelés előtt egy vonalzó mentén szikével vágd át a rostokat, olyan 1-1,5mm mélyen, két három húzással.
Ez azért kell, mert akkor nagyon szép felületet kapsz.
Aztán a lécek hosszát a keret elkészülte után vágd kész méretre.Első leszabáskor hagyd hosszabra olyan 1-1 centivel a végeket hagyd rá.Vagyis kiszámolod a lapoláshoz milyen közel van egymáshoz a két BELSŐ vágás (ami merőleges az anyag lapjára) és azt szikézed, aztán elkészíted a lapolást, és mikor összeállítottad az egészet, akkor vágod le a lapolásból kilógó felesleget,é s ezzel hajszálpontos lett az ajtód.
Én egy jó széles lapú Stanley kézifűrésszel már szobaajtót is csináltam így és tizenkét éve tologatják elégedetten. (mondjuk leizzadtam benne, de az 10 centis pallóanyagból készült. Ráadásul kollégának készült, aki még tegnap is itt kanyargott körülöttem.Ha elrontom, életem végéig hallgathatom :))))))) )