de, most mondom. :-)))))
szóval:
szerencsénk van a gekkókkal ilyen téren, mert a farkuk pont ezt a célt szolgálja, és legalább látszik rajtuk az állapot.
ugyanis egy hüllőnek nincs nagyon hova tennie a zsírt.
a mérsékelt égövieknek van valamicske feleslegük, de épp csak annyi, hogy a téli álmot kibírják vele.
a trópusokon pedig nincs nagyon szükségük rá. ld tápanyagbőség és közel állandó magas hőmérséklet.
a nőstényeknek van pluszra szükségük.
ugye a gekkó a farkában a zsírt tárolja, amit ínséges időkben felhasználhat. azonban ez a kapacitás is véges. ha már nem tud a farkában felhalmozódni tovább a zsír, akkor lerakódik az állat belső szervei köré. egyszer láttam egy képet (asszem valami viziagáma lehetett a megboldogult), hát igen rondán nézett ki. zsírpacnik az egész bélésében.
lefogyasztani azért hosszadalmas, mert igen sokáig bírják az éhezést. ha van zsírtartaléka, akár hónapok kérdése.
akkor segíthet (esetleg kissé gyorsíthatja a folyamatot), ha jó hosszúra kitoljuk a nappali megvilágítást, és megemeljük tartósan a hőmérsékletet. ez persze nem azt jelenti, hogy rögötn 40 fok, de az átlagnál 1-2 fokkal magasabbra vesszük.
de így is hosszú idő.
persze még Gyulakoma gyermek, tehát elrontani nem fogod, de amint azt látod, hogy a farka hirtelen gyarapszik, kicsit fogd vissza az etetést.
időpontot nem tudok mondani, mikor kell abbahagyni a tömést, mert ugye ez méretfüggő. :-))))