Szerintem alapvetően a választó érdekei taktikai csatározásokban ritkán jelennek meg.
De ez az élet más területén is így van, egy munkahelyen a főnökök közötti napi csetepatékban nem lelheted fel a személyzet érdekét.
Még az is lehet, hogy az állatvilágban is vannak hasonló helyzetek.
Az egész folyamat a természetes agresszióra épül, vagyis a taktikák célja a vezető szerep megszerzése.
Azonban a vezetés (hatalom, ha úgy tetszik) nem cél, csupán eszköz: a hatalomra kerülő ugyanis érdekeket képvisel: ideális esetben az összes rá szavazó érdekét és még egy kicsit az ellenfele támogatóinak is. (Pl. ha Bush nyer, akkor a Kerry szavazóinak nagy része is jól jár, kivéve a szegényeket, más szexuális orientáltságúakat, stb.)
De ugyanez érvényes akár Magyarország esetére is.
Az igaz természetesen, hogy mint ahogy ideális gázok sincsenek, úgy ideális demokrácia sincs, szerintem is elkellne némi "javítás" itt is, és magam sem szeretem ezt a PR politikát (idegen számomra, de egyébként mostanában mindenfelé ez megy, lásd. EU Parlament), de azért abszolut módon elutasítani ugyanolyan hiba, mint eélvakultan szeretni.
És ez, nálam a fideszre is érvényes. Ott is lehet találni pozitívumokat, mégha ezeket soxor el is fedi könyörtelen reklámpiaci magatartásuk...
Más oldalról a taktikák értelmezése és felderítése adott (spekulációs) technikával , segíthet döntési helyet találni egy adott ellentétpárban, vagy véleméynt alkotni adott problémák kapcsán.
Ha kiderítettem magam számára (értelmeztem) a fidesz és a MVSZ, MSZP és SZDSZ stb. magatartását a népszavazásokkal kapcsolatban , akkor véleményt formálok.
Te valamikor véleményt alkottál az egész politikai rendszerről, és ezt a véleményedet markánsan jeleníted meg, rendszeresen.
Meg van a maga fontossága, de azért ne becsüljük túl a politikát.