Nekem szombaton volt a járdán közlekedésből büntim. A rendőrnek mondtam, h én úgy tudom lehet menni a járdán max.10-el. Ő erre azt mondta, h soha semilyen körülmnyek között nem lehet a járdán menni és örüljek, h csak 1000 ft helyszini bírságot fizetek.
Ezek után kerestem fel egy ismerősömet, aki most tette le a vizsgát motorra és van kreszkönyve.
Abban ezt találtam: Lakott területen, ha az úttest alkalmatlan a kerékpárral való közlekedésre, max. 10 km/h-val, a gyalogos forgalom zavarása nélkül lehet kerékpárral közlekedni.
A KRESZ-ben nincs szó arról, h mi számít "kerékpárral való közlekedésre alkalmatlan úttest"-nek, sem az h az út minősége, sem az h a forgalom. Kérdés, kinek a véleménye számít ebben az esetben, a bringásé vagy a rendőröké? Hiszen a bringás bőréről van szó, elvileg neki kéne eldönteni, neki mi számít alkalmatlannak és miért. Persze az ésszerűség határain belül.
Egy másik, bringásokra vonatkozó rész, a Busz sávban való közlekedés, ami szintén TILOS!!!
Tehát szabályosan a legszélső forgalmi sávban kell közlekednünk, úgy h jobbról a busz, balról meg az autók között miénk az egész szaggatott fehér vonal. : És ezek után is azt mondják, h tilos a járdán közlekedni?
Sokunkkal megtörtént az is, h az úttesten ment és a rendőr meg akarta büntetni, mert nem az út melletti bringaúton ment. Pedig erre is van szabály a KRESZ-ben.
Ha gyalogos/kerékpárúton, a forgalom akadályozza a kerékpárost a folymatos közlekedésben (max. 20 km/h-ig), mehet az úttesten. Ebben az esetben sincs viszont feltüntetve, h ki döntheti el, mi számít "folymatos közlekedés akadályozásának".