Ha akármikor akármit csinálsz rajta, nem akarsz közben folyton az asztal épségéért aggódni, akkor a legfontosabb szerintem az, hogy az asztal a lehető legstabilabb legyen. Értem ez alatt, hogy főleg a lábai legyenek olyan erősek, hogy véletlenül se inogjanak, ha dolgozol rajtuk, vagy valami nehezebb munkadarabot/gépet ráteszel. Vannak munkák is, amik nagyon bírják strapálni az asztalt, pl. a rezgőcsiszolás és a kalapálás is. :D Feltéve, ha extrém műhelyszex sose lesz rajta "végezve". :DDD
A gép-beépítés témában szerintem a legjobb, ha az adott gépek saját asztalt/állványt kapnak, ami magasságában passzol az asztalodhoz (a munkafelület tekintetében, ugye) és esetleg valahogyan gyorsrögzíthető is az asztal tetszőleges oldalához szükség esetén. Érdemes még csinálni 1-2 olyan "bak"-ot, aminek a magassága esetleg állítható, de szintén passzol az asztalodhoz és esetleg az anyag rögzítése is megoldható rajta.
Én a munkaasztalt úgy csináltam, hogy abban az alagsori helységben, ami a "mühyelyem" felfúrtam a falra 3 db nagyon brutális fémfület és azokra felcsavaroztam egy kettévágott jó vastag rétegelt lemez lapot (tehát dupla vastag) és a két lapot még egymáshoz is csavaroztam alulról jópár helyen. A faltól távolabbi oldalán meg van alatta a két sarkánál 1-1 Db a Praktikerben (pl.) készen kapható fémláb. Szerintem a kész asztalt is lehet érdemes a falhoz rögzíteni, ha erre van mód.
Van még egy munkaasztalom, azon csak illesztek, festek, meg ilyenek. Ez egy korábban "szerencsésen" összecsuklott klasszikus szétnyithatós "panel" étkezőasztal lapja, a hajtásnál fémmel megerősítve, elöl 3 lábbal, hátul meg szintén a falra vinklizve.
Vizszintes irányú szoritás/rögzítés céljából fémsikattyúból és némi faanyagból príma asztalos satut lehet csinálni az asztal oldalaira. Én felcsavaroztam a falra is egy lecet az asztalfelület fölé, legyen mihez ütköztetni a szorítandó tárgyat.
Mióta barkácsolgatok már elég sokat "up-grade"-eltem az asztalomon, pl. legutóbb körkivágóval csináltam rá lyukakat, hogy a belső részeken is tudjak sikattyúzni, ha úgy alakul.