Pontos neve? Hm, Mo-on karambol billiárdnak mondják tudtommal, angol nyelvterületen carom. Elég sokféle szabálya van, de a legegyszerűbb ezek közül:
ugye van 1 piros, 1 fehér és 1 sárga (vagy a sárga helyett egy ponttal megjelölt fehér) Egyik fehér az egyik játékosé, a másik ponttal megjelölt (vagy sárga) pedig a másiké. A cél, hogy a saját golyó meglökésével mindkét másik golyóhóz hozzáérjünk (koccoljunk) Egy játékos mindaddig lökhet, amíg ilyen koccokat tud csinálni. Az nyer aki előbb eléri az előre meghatározott pontokat. Ez így konnyűnek tűnik de aki próbálta egy nagy versenyasztalon már az tudja, hogy nem is olyan egyszerű. Minden elismerésem aki magas szintetn tudja játszani
Aztán lehet bonyolítani (pl 1 falas, 3 falas meg még vagy ezer féle) Pl a 3 falasnak vmi ilyen szabályai vannak: saját golyó meglökése után el kell találni egy másikat, aztán a sajátnak kell min 3 falat érnie mielőtt a másik golyóhoz is koccol.
Aztán még vannak mindenféle olyan játékfajták, ahol pl nem mindegy az asztal melyik részén csináljuk a koccot, de ezeket én sem értem pontosan. Annak idején én is kerestem a neten, de a carom eléggé mostoha gyerek.
Régebben lehetett kapni egy könyvet, azt hiszem a "Karambol a zöld asztalon" volt a címe, ami egy magyar szerzőtől származik és igen magas szinten meséli el illetve illusztrálja mit hogyan kell csinálni. Nekem megvan és 1x átrágtam magam. Meglepő és csodálatos dolgok vannak benne.