Soká Creative Commons License 2004.10.23 0 0 755

rferi,

"Nekem a Ferm van, és asszem inkább azt kellett volna venned....Néztem azt a másikat, elég gagyi"

Állításod első felét elfogadom, (bár saját magamból kiindulva tudom, hogy az ember hajlamos a sajátját jobbnak gondolni az ismeretlennél) viszont a "gagyi" jellemzés elég szűkszavú. Szóval a konkrétumoknak jobban örülnék. Tegnap én is azt írtam a Fermről, hogy: "kevésbé pofás, de talán jobb" viszont nem voltam biztos abban, hogy ér-e 10.000 pluszt a különbség? Két különböző boltban árulták a két gépet, így nem tudtam direkt módon összehasonlítani őket, de miután alaposan körbefotóztam megtapogattam őket, a következő megállapításokra jutottam: ugyanakkora a motor névleges teljesítménye (külcsínre sem érzékeltem jelentős eltérést) a munkaasztal felülete is ugyanakkora méretű (a vezető sin pedig szó szerint ugyanaz!) és a beállítási lehetőségekben sincs különbség. Ami jellemzően más volt: a FERM-nél a frontlap is fémből van, a fűrészszalag pedig  vastagabb (de ez nem szerves része a gépnek). De a főbb méretekben és súlyban nincs jelentős eltérés.

Még annyit, de ezzel nem a KINZO-Hansematic-T.I.P.-stb. vonulatot akarom öncélúan dicsérni, hogy egészen korrekt módon van kivitelezve. Míg a FERM hozza a szokásos, kissé nyerses ipari külsőt nem túl szép felületi megmunkálással(ami persze a profik számára bizalomgerjesztő) addig az előbbinél látszik, hogy formatervezőt is látott. Ettől aztán kicsit konyhagép hangulata van, de én azt mondom bár Magyarországon tudnának ilyen minőségben alumíniumot önteni!!! A munkafelületet jókora méretű marógépen forgácsolták síkra, gyönyörű egyenletes késnyomokkal  (felraktam egy síkköszörült tuti sík felületre és "cuppant" ahogy kell!) Belülről is szép, egységes a kivitelezés, szerintem a motor teljesítményéhez mérhető a kerekek mérete, csapágyazása. A műanyag házfedél persze nem hangzik túl jól de azért szépen szerszámozott minőségi fröccsöntvény, jól záródik, ami a forgácselszívás szempontjából nem is hátrány! Gyorsan de keményen záródik, vagyis én nem mondanám rá azt, hogy az a fajta kínai gagyi, ami hemzseg a konstrukciós hibáktól és amire sok példa akad. De persze mondom ezt úgy, hogy még nem kóstoltam a pudingot :-)

Bocsánat, ha hosszasan lamentáltam erről a szalagfűrészről, de csupán azért tettem, hogy ha valaki éppen ilyet készül vásárolni, legyen valami fogódzkodója.

rferi, köszönöm a szalagfűrész címeket, utána járok majd! A helyből 5 darab nekem kicsit soknak tűnik, én tényleg csak enyhe barkács-igénybevételnek szánom ezt a gépet, ami azt jelenti, hogy jó ha havonta 1-2 alkalommal bekapcsolom. Számomra inkább az lenne a fontos, hogy szépen és pontosan lehessen vele dolgozni.

A gyári fűrészszalag mérete 6.5x0,5mm és szerintem 12mm-nél szélesebb nem is nagyon fér el, sőt akkor már egy zavaróan belógó csavar végéből is le kell vágni.

Garp,

"Amúgy meg a külsőleg totál azonos gépek bírnak mégis másmilyenek lenni"

Itt érdemes elválasztani egymástól két dolgot: a hasonló konstrukciót és az azonos gyártmányt.

Bizonyos géptervek szabadon keringenek a gyártók között, amelyek látszólag azonosak, de a kivitelezés minősége (pontossága, anyaga, stb) távolról sem azonos.És van a másik, amikor ugyanaz a gyártó különböző forgalmazók számára készít valamit, ilyenkor csak a festésben és címkézésben mutatkozik különbség. Legalábbis elvben, mert a gyakorlatban nincs két egyforma szerszám, ahány műszak, ahány gépleállás stb. annyi hibaforrás.

Nem lehet, hogy a Te GEREX-edben  egyetlen hibás alkatrész a gond forrása?

Előzmény: rferi (752)