cr
lehet hogy bibliasabb ember vagy mint en de ettol fuggetlenul amit leirtam az megall. es a mai ilyeten/hasonlo ertelmezesek a talmud alapjan jonnek es a zsidokra vonatkoznak kizarolagosan.
szerintem az egyiptomi faraot sem neveztek/kepzeltek tetunek, tetupetenek hanem elo es HATALMAS embernek. szinte istennek. hiszen HATALMA szinte isteni volt.
ennyi realitaserzek minden kozelkeleti nepbe beleszorult.
ezenkivul nem bibiliarol hanem regi kulturakrol van szo. amirol te allitasz valamit amit nem tudsz bizonyitani.
szvsz megirtam amit megirtam, ha valami nem all meg benne kerlek cafold tetelesen.
hogy az akaar rabszolgakent abrazolt ellenseges kiraly mennyiben kulonbozik az emberkent abrazolt tobbitol.
eleve ha te tetupeteket gyoznel le csataban es nem embereket es hosoket akkor a sajat haditetteid nagysagat csokkentened.
biztos olvastad az iliasz es az odisszeat. ott ne tekintenek az ellenseget embernek? ugyan mar. valamit akarsz bizonyitani. de szerintem nehol megall a dolog mashol meg nem all meg.
az nyilvanvalo hogy a rabszolgat nem tekintettek embernek. a le nem gyozott ellenseg nem rabszolga volt hanem ellenseg vagy barat. ellenseg vagy partner. nem is tekinthettek ugyanugy. leveleztek, adot fizettek, adot szedtek.
ezek teljesen komplex viszonyok voltak. hammurabi torvenykonyve mit tartalmazott az idegenrol? azt hogy tetupete vagy azt hogy lasd TISZTESSEGESEN vendegul es meg ne probald kefeelni mert isten megbuntet.
a jozsef es testveereiben is reszletesen le van ez irva. es embereknek tekintettek meeg a rabszolgat is. putifarne meglehetosen embernek tekintette jozsefet. az egyiptomiak meg mozest. mit akarsz nekem bedumalni?
a mozes kosaras tortenete szinte minden mezopotamiai nepnel megtalalhato. tetupete mozeskosarban? ugyan mar!
a hajdani emberek ugyanolyanok voltak mint mi vagyunk. szerintem nagyon sok dologban cca 30000 eeve nem igazan valtozunk.