Hali.
A pofákat a lehető legközelebb kell rakni a laphoz ugyanis az vezeti meg.Attól függ mennyire fog csavarodni.
Azt is mondhatnám hogy szorítsd neki a lapnak de felesleges mert csak elkopna.
A lényeg hogy közel legyen és ne térjen ki a függőlegestől(ha érted mire gondolok).
A másik hogy állítólag van egy hátsó ütköző is(de én nem értek az ilyenfajta szalagfűrészekhez)aminek a lap ütközik mikor tolod neki az anyagot.
Ez vagy egy pofa vagy jobb esetbe egy esztergát korong ami forog mikor nekiér a lap hátulja.Na a léyneg az hogy ettől meg hááát nagy fűrészeknél olyan kb. 2mm re kell lennie a lapnak de a tiednél sztem olyan 0,5-1mm legyen.(csak hogy ne érjen hozzá)
A másik hogy mikor tolod neki az anyagot akkor ugye a lap nekiszorúl ennek a hátsó ütközönek és mikor nekiszorúl akkor az oldalsó pofák közé ne mennyen be a fűrészfog.
Az a jó mikor nekimegy a hátsó ütközönek a lap és az oldalsó pofákat ippen nem éri el a fogak oldala.(persze ez fűrészlap szélességtől függ úgyhogy ez nem is annyira lényeges)
Van itt még1 dolog, hogy úgy állísd be a lapot(állítólag lehet állítani a kerék dőlésszögét)hogy a kerekekről csak a fog lógjon le.
Még az is fontos hogy a vezető pofát mindig úgy állísd be hogy minnél közelebb legyen a vágandó anyaghoz.Nem kell túlzásba vinni (ne szorítsd rá az anyagra)olyan kb.1-1,5 cm legyen persze anyagvastagságtól is függ.
A szalag feszességét nem tudom hogy lehet ezeknél állítani a jobbaknál súllyal feszítik vhol meg csak nagyjából(gyakorlat kérdése).
Az a nagyjából vagy tapasztalat alapján vagy próbavágással.
A próbavágásost úgy tudod megcsinálni hogy megfeszíted annyira a lapot hogy biztonságossan járjon a gép.
Ahhoz biztonságosan járjon annyira kell megfeszíteni hogy mikor a lapot megnyomod oldalra ne nagyon görbüljön el.(ez nagyfűrészeknél ugye megint máshogy müxik mert ott ha egy kicsit is megfeszítem már nem nagyon tudom elnyomni oldalra ezért arányosan kisebbet kell feszíteni a kis szalagfűrészeken)
Na ha ez megvan akkor fogod beállítod az oldalsó pofákat és a hátsó pofát úgy ahogy mondtam majd fogsz egy munkadarabot és a pofát a lehető legközelebb rakod hozzá.
Ha ez megvan akkor kipróbálod hogy mikor fágsz mennyire vág hullámosan.
Ha hullámosan vág akkor veszítesz a lapon ha még mindig akkor megint feszítesz.
Ez addig teszed míg nem vág egyenesen.
Persze ez a hullámosan vágás az anyag tolásától is függ.
Pl. minél vastagabb annál lassabban kell tolni mert ugye ha vastag és gyorsan tolod akkor nem bírja a lap és elkezd cikázni majd elszakad vagy csak leesik.
Minnél keskenyebb egy lap annál könnyebben csavarodik el ,tehát vág hullámosan.
Ne nagyon erőltesd a 2colos anyagokat mert nem arra van kitalálva.
Persze vághatsz vele de akkor lassan.
Azt hogy most azért cikázik mert vastag az anyag ,vagy azért ,mert nincs jól megfeszítve ,vagy hogy esetleg gyorsan tolod így írásba elég nehéz elmagyarázni de ha úgy csinálod ahogy mondtam és van hozzá érzéked akkor semmi gond nem lehet.
Félni nem kell tőle mert nem sok bajt tud csinálni.Max leesik a lap és kicsit kimegy az éle és belevág az asztalba:)) egyébként benned nem igazán tud kárt csinálni.
Még annyit hogy ha esetleg beszorúl a lap vagy más egyéb okból visszakell húznod az anyagot akkor ne rángasd hátrafele mert lehúzod a lapot a kerékről és akkor érvénybelép az amit4 sorral feljebb írtam.Ha beszuról akkor vagy éket vagy csavarhúzot nyomsz a vágásba majd lassan visszahúzod.Ha erős vagy akkor szét is feszítheted az anyagot csak annyira hogy ne szorúljon a lap majd visszább/a húzod.Legrosszab esetbe lekapcsolod a gépet és vhogy visszaveszed.
Ez a veszély valszeg téged nem fenyeget. Amit leirtam az a nagy szalagfűrészre igaz de nem sokba tér el a tiedtől pláne beállítása nem.
Jelenleg más nem jut eszembe de majd még lehet hozzáírok.
A lényeget elmondtam de majd elolvassa Erzsébeti is és még lehet tud vmit hozzáfűzni amit kihagytam.