Megpróbálom röviden ecsetelni történetemet:
(nehogy a leirás hossza megijesszenk valakit... bár érdemes végigolvasni, lehet tanulságos):
Ma, a délelött folyamán (2004. október 21. - csütörtök) Budapestről Györbe utaztam munkahelyemre a budapesti Kelenföld pályaudvarról.
2 darab vonatra szállhattam fel Kelenföldön:
vagy:
Budapest-Keleti pu. - Szombathely [ 912 Claudius IC ]
info 912: ( http://www.elvira.hu/elvira.dll/vt?v=4633&d=04.10.21 )
- ami elviekben 10:38-kor indul Kelenföldröl a 15. vágányról
vagy:
Budapest-Keleti pu. - Szombathely [ 922 ]
info 922 ( http://www.elvira.hu/elvira.dll/vt?v=4686&d=04.10.21 )
- ami elviekben 10:45-kor indul Kelenföldröl a 15. vágányról
Szerencsére pont kiértem egy vonat érkezésére 15. vágányhoz 10:45-re! (az IC-t nem vettem volna igénybe, mert nem akartam +480 FT-ot fizetni helyjegyért, + elviekben már 7 perce elment.
Gyorsan fel is szálltam a beérkező vonatra. Ami rá 4-5 másodpercre rá el is indult. Az automatikus ajtó becsukódott. Már ez is feltünő volt, hogy a gyorsvonatokon ált. manuális ajtók vannak. Mikor leakartam ülni, láttam az IC-re jellemző környezetet. Körülnéztem, majd tudatosult bennem, hogy az IC-re szálltam, ami 10:45-kor érkezett Kelenföldre 10:38 helyett, tehát késett 7 percet.
Nem volt mit tenni, nem ülhettem le, - mivel nem volt helyjegyem - ezért megálltam az ajtónál. Bicskéig sem ért el a vonat, megérkezett a kalauz. Átadtam vizsgálatra a már elöző nap megváltott 90%-os menettérti jegyemet (mivel elöző nap utaztam Budapestre + a 90%-os kedvezményem a polgári szolgálat letöltéséből eredeztethető ):
Jegyem átnyújtása közben közöltem vele, rossz vonatra szálltam és az elsö megállónál leszállok + az utána induló gyorsvonatot szerettem volna igénybevenni. Majd jelezte, megfog büntetni 2.380 Ft-ra (a pontos bírságra nem emlékszem). El is kérte a személyi igazolványomat. Gondoltam nem állok le vele vitatkozni, végülis jogos a büntetés, bár próbáltam megértetni vele, hogy nem szánt szándékkal utazom IC-vel + mivel 10:45-re volt kiírva a gyorsvonat, nem gondoltam arra, hogy esetleg késik az IC.
Mondhattam bármit, ő csak töltötte a büntetőszelvényt. Megjegyeztem neki, hogy lehetne kicsit megértőbb, mert Budapest és Győr között az út gyorsvonattal hozzávetőleges 20 perccel hosszabb én meg nem sietek, ergo nekem a gyorsvonat is tökéletesen megfelelt volna (ráadásul akkor még le is ülhettem volna).
Nem volt benne egy csepp megértés sem, csak töltötte a szelvényt...
Majd hirtelen közölte, hogy ~ 6.300 Ft lesz a bírság. Ez sokk-ként ért, ezért kicsit ideges lettem. Felháborodásom közepette elfelejtettem megérdeklődni, hogy lett hirtelen a 2.380 Ft-ből 6.380 Ft. Kértem, hogy ne csinálja ezt, polgári szolgálatosként a havi fizetésem 30.000 Ft. Őt természetesen ez sem érdekelte, mivel "a szabály az szabály"!
Kb. 1 perc büntetőszelvény töltögetés után felémnyújtotta aláirás céljából. Mivel ekkor már ideges lettem, ( mivelhogy az alap 128 Ft-os utazási költségem (oda-vissza 256 Ft) így megnövekedett vagy 50x-ére! ). Kérdőre vontam: " Mivan, ha nem irom alá? ". Ekkor közölte, hogy "jó, akkor 12.600 Ft, amit postán kell befizetni 30 munkanapon belül!", majd kihúzta azt a mezőt ahova az aláirást kérte, odaírt valami megjegyzést és elment!!! Én nem azt mondtam, hogy nem irom alá, hanem megkérdeztem, hogy mi történik ha ezt nem teszem meg ?!!!!
Felháborító, hogy lehetőségem se volt eldönteni, aláírjam vagy se. (persze, hogy aláirom, ha tudom, hogy dupla büntetést kellene fizetnem ha ezt nem teszem meg).
Kb. negyed óra elteltével elhaladt megint elöttem, közölte most már beülhetek. Ekkor megszólalni sem tudtam, annyira felhúztam magamat az eset kapcsán. Jobbnak láttam, ha nem véleményezem a történteket neki, mert abból rám nézve jó nem sült volna ki. Az eddig tapasztaltak alapján leállni vitatkozni semmit sem ért volna, ígyhát ezek után többet nem szóltam a kalauzhoz + továbbra is az ajtóban álltam.
Tanulságok:
1. Személyi igazolványt nem szabad átadni a kalauznak (amúgy se vagyok köteles átadni az igazolványomat neki, esetleg megmutatni rendőr jelenlétében). Bár nálam a 90%-os polgári szolgálattal járó kedvezményt biztosító igazolvány csak személyi igazolvánnyal érvényes, ezáltal van joga megtekinteni.
2. Legolcsóbb megoldás az lett volna, ha Tatabányán leszállít. Most már tudom, hogy ez lett volna a legokosabb, mivel utána kb. 15 percre rá jött volna a gyorsvonat.
3. Meglátásom szerint, mióta a Napló (?) címü müsorban bejátszották a "korrupt kalauzok" c. részletet, azóta gondolom a jegyellenőrök sem megvesztegethetők annyira. Bár én nem szoktam ilyennel bepróbálkozni.
Egy biztos: nem fogom annyiban hagyni. Amint kijön a fizetésre feszólitó levél, fellebezek és megirom a MÁV-nak a véleményemet, amit cc módban ("carbon copy - titkos másolat" ) forwaldolok (továbbküldök - csak hogy az internet szavaival éljek) 3 másik idekapcsolódó intézménynek (sajnos még nem tájékozódtam ezügyben, hova érdemes fordulni). Valami érdekképviselethez talán. (majd segít legjobb barátom, google:) ) Bár lehet jobb lenne feltünteni a levél alján, kik kaptam még másolatot, mint a postán kiküldőtt rendőrségi kihallgatásokról készült irások végén.
Azért várom a véleményeket, jótanácsokat stb... ezzel a történettel + minden ide vonatkozó esettel kapcsolatban!