Egy bizonyos mennyiségen felül már kezelhetetlen az ember (lányának) receptgyűjteménye. :-( Ha nem is elsőre, de megtaláltam két receptet. A konyha levlistán pedig rántott zöldparadicsomot emlegetett valaki, de bővebb erről nem volt...
Egy közbevetőleges kérdés: nem mérgező a "méregzöld" része? VAgy az csak a krumplinál van?
Hátha mást is érdekel, íme a két recept, amit találtam. Milyen jó, hogy megválaszolom a saját kérdésemet. :-)))))
"SULT ZOLDPARADICSOM
Hozavalok:
szemelyenkent egy kozepes zoldparadicsom,
bors,
feher kukoricaliszt,
szalonnazsir,
so.
A paradicsomot szeld fel korulbelul 1/4 huvelykes szeletekre. Izesitsd soval, borssal. Panirozd be a szeletek mindket
oldalat kukoricaliszttel. Vegul forro szalonnazsirral kikent serpenyoben piritsd vilagosbarnara.
Azt hiszed, hogy meghaltál és a menyországba kerültél!
--------------------------------------------
[szerintem ez vmi amerikai recept lehet, ebből az utolsó mondatból ítélve...]
Zoldparadicsom dzsem
--------------------
A zold szin nem haragoszold, teljesen eretlen paradicsomot jelent, hanem
azt az eres elotti allapotot, amikor a bogyok zold szine mar vilagosodni
kezd.
* 5 kg kemeny zold paradicsomot meteltre vagunk, majd gyenge ecetes, fovo
vizbe dobjuk. Felforras utan azonnal kiszedjuk, majd ha kihult, enyhen
kinyomkodjuk.
* 4 kg cukorbol es 8 dl vizbol szirupot fozunk. Az izesiteshez citromhejat
es fel rud vaniliat hasznalhatunk. (Lam, itt is irja a vaniliat!)
* Az ecetes vizbol kiszedett, kinyomkodott paradicsomot a szirupba rakjuk
es addig fozzuk, mig uvegesedni nem kezd. Ekkor levesszuk es masnapig allni
hagyjuk.
* Masnap lassan melegitve ismet felfozzuk. A fozest addig folytatjuk, amig
a gyumolcs szep attetszo, uveges nem lesz. Ezutan uvegekbe toltjuk, azonnal
lezarjuk es szaraz dunsztban hagyjuk kihulni.