NTSC - PAL témához lenne annyi hozzáfűzni valóm, hogy nem kell teljesen egyértelműen elvetni az olcsóbb megoldást. Nekem egy PV-DV100 típusú NTSC rendszerű Panám van, amit kb 4 éve vettem az USA-ban. Ha előreláthatólag csak saját célra akarod használni a kamerát, és nem akarsz megrendelésre pl. esküvőt filmezni semmi hátrányod nem származik belőle. Gond akkor van, ha adott egy "megrendelő" akiről nem tudod, hogy elég új TV-je van-e az NTSC kompatibilitáshoz. Szándékosan írtam azt, hogy új, és nem azt, hogy profi, mert tapasztalataim szerint a gyártók 95%-ban már 3-4 éve a "leggagyibb" tévéket is multinormásra készítik költségtakarékosságból. Anagawa írta, hogy a mezei tévék csak emulálják az NTSC-t. Ezzel vitatkoznék. Gondoljatok bele, hogy mekkora költség egy TV készülék megtervezése, a gyártósór összeállítása stb. Taiwan, Kórea és a többiek üzleti alapon fejlesztenek! Nem fognak azért két gyárat létrehozni, hogy külön Európába és megint külön a világ másik részeibe termeljenek, amikor a kettőt gond nélkül összevonhatják. Ha megnézed egy új TV specifikációját, nem azt látod, hogy PAL/SECAM és "valami NTSC szerű", hanem PAL/SECAM/NTSC. A rendszert támogató TV-n a kép tökéletes (szebb, mint DVD-vel ->ez tapasztalat). Erről ennyit.
Hátrányt jelent még, hogy ha esetleg itthon el akarnád adni később,...na azt felejtsd el! Én csak kíváncsiságból bevittem egyszer egy bizibe, de nem hogy kevésért, de be sem vették volna!
Az ár mellett amúgy további előny az NTSC mellett - a Pana 400-astól elvonatkoztatva - hogy a tengerentúlon ismeretlen jelenség a DV in kispórolása (vagy inkább letiltása), így a legolcsóbb belépő szintű készülékeken is van DV in/out
Az enyém is "digital palmcorder". Ez csak marketing, jópofa szójáték, semmi jelentősége.
Szal mérlegelni aztán dönteni! Nem elkapkodni!:)