"Miért, mi volt benne?"
Hát csak ez, kicsi huszár! :
"Szőke Betty (51) New Jersey-ben él.
A 90 kilós Betty - a testsúlynak ezúttal tényleg jelentősége van - terülj-terülj asztalkámmal várta a stábunkat. Az egészben az volt a furcsa, hogy Betty mindebből alig ehetett. 20 évvel ezelőtt jött el Magyarországról - átlagos külsővel és abszolút nem túlsúlyosan. Itthon jegyzőkönyvvezető volt az Újpesti Bíróságon, Amerikában viszont takarítónőként, szegényen kezdte. Érkezésétől fogva körbevette őt az átlag amerikaiakat magába szippantó cola, chips és hamburgervilág. Az a túlcukrozott, zsíros, buborékos és tartósítószeres ételkultúra, ami az elmúlt évtizedben, a globális élelmiszer multik magyarországi megjelenése óta egyre inkább ömlik ránk is, itthon, Magyarországon. Betty pár év alatt olyan lett, mint az amerikaiak 60 százaléka, vagyis folyamatosan elhízó, kövér ember. Egyszer aztán egy ruhaboltban belepillantott a tükörbe, és rájött, hogy valamit tenni kellene... Bettyék egy a nyugodt és csendes amerikai kisvárosban élnek. Errefelé a kövérség kezelésére egészen más megoldások is vannak, mint Európában. Betty és a lánya, Claudia átestek egy speciális műtéten, amitől drasztikus tempóban kezdtek el fogyni. Nem kellett hozzá sportolni, fogyókúrázni, étrendet váltani. Történt vele ugyanis valami, ami magyarokkal egyelőre még nagyon ritkán esik meg. Veszélyes tortúra volt, viszont néhány hét alatt 50 kilót fogyott tőle. Az más kérdés, hogy ami történt, amiatt hátralevő életében mindig csak pár falatot ehet majd egyszerre, és az sem nagyon marad majd meg benne.
„Akinek nincs akaratereje, de fogyni akar, nos annak Amerika újabban gyors megoldást ajánl, egy sokak szerint életveszélyes műtétet. Nagyon komoly operáció. 100 közül egy meghal. Rettenetesen féltem, nagyon sírtam, mielőtt betoltak volna a műtőbe. Rettenetesen jó altatóorvost kaptam, aki nagyon klasszul lecsillapított és bedrogozott úgymond.”
Veszély ide, veszély oda Amerikában évente már 150 ezer ilyen gyomorműtétet csinálnak. Idén 6 milliárd dollárt költ az amerikai egészségbiztosítás ilyen beavatkozásokra. A túlsúlyosságból eredő betegségek gyógyítására pedig összesen 117 milliárd dollárt. Ez már Amerikában is tetemes összeg. 25 ezer milliárd forint - ha így jobban érthető. Úgyhogy egyáltalán nem mindegy, hogy ki fizeti a számlát...”
"btw, vajon hogy lehet az ismert -- az adott szakmában a lehető legkomolyabb --bukta után visszaevickélni a képernyőre?"
Boles is ezzel jött a másik fórumon! De erről én úgy látszik lemaradtam! Mi van a Tomival?