1. Ezzel/evvel kicsit elbizonytalanítottál, de csak a szóhasználatban.
2. Nem hiszem azt, hogy mindenben profi vagyok, sőt nem is ismerek olyat, aki profi az összes felsorolt területen. Nem tudom, hogy az általános iskolai tanárok mindnyájan profik-e a saját területükön. Bízom benne, hogy igen. (Általában úgy mondom, hogy bízok, de látom a "korrektorok" szúrós tekintetét, így visszafogom magam. Azért mondom így, mert az ún. regionális köznyelvet beszélem.)
3. Itt is érvényes az, amit előbb mondtam, hogy a szülő kérhet segítséget szakemberektől, stb.
4. A kartotékos vizsgáztatás (biztosan van rá valami szakkifelyezés, de nem ismerem) abból áll, hogy a gyerek kidolgoz különböző feladatlapokat, lerajzol dolgokat, homokvárat épít és lefényképezi, beteszi a futóversenyen kapott oklevelet, stb. Milyen feladatlapot? Amilyet kap. Ilyet is, olyat is. Az adott tárgyban összegyűjtött lapokat, stb. Megnézi a vizsgáztató, elbeszélget a gyerekkel a különféle lapokkal kapcsolatban. Megnézi, hogy mit tudott nyújtani otthon, mit nyújtott a "vizsgán" aztán ad rá pontot, osztályzatot.
Már régebben is furcsának találtam azt, amikor a megbukott gyerekeket bizottság előtt vizsgáztatják. Evvel mindent tesznek, csak nem segítik őket. Nem hiszem, hogy bármilyen bizottság előtt vizsgázni kellene a gyerekeknek az általános iskolában. Ezért még furcsábbnak tartom azt, hogy az otthonoktatott gyerekeket valaki így szeretné vizsgáztatni.
207i