gentleman Creative Commons License 2004.10.11 0 0 698

Kedves lakotarsak (nem mint társak, hanem mint felhasználó név),

Előre bocsájtom, hogy fogalmam sincs, mekkora alapterületű lesz a konditerem és a szauna, így még csak hozzávetőlegesen sem tudom megmondani, hány vendéget tudna fogadni egy átlagos napon. Ennek ellenére kicsit túlzónak tartom, hogy akár 110 fortint/th-ra is levihető lenne a közösköltség. Ez, szerény becslés szerint, 400-450 ezer forint havi kiesést jelentene, amit ezen helyiség bérleti díjának kellene fedeznie. Nem vagyok járatos bérleti díjak terén, de ez elképzelhető?

Másik vetülete a dolognak, hogy mi lenne akkor, ha teltházas lenne mondjuk a konditerem vagy a szauna és tele lenne külsősökkel. Ugyanakkor Anonymus a 958-as lakásból slattyogna lefelé azzal a gondolattal, hogy milyen jót fog ő most szaunázni. Amikor azonban belép, azt látja, hogy teltház van. Ilyenkor mi lenne a teendő? A legkisebb külsőst, akivel a legkönnyebb elbánni, kidobnák az utcára? Vagy neki kellene csalódottan visszabandukolnia a lakásába és egy forró kádfürdővel helyettesítenie a szaunát?

Érdekesnek tartom, hogy ami nincs, ami kimaradt a házból, ami rossz, azt sokan hiányolják, de ami van, attól próbálnak megszabadulni, hogy alacsonyabb legyen a közösköltség. Miért?

Semmi rosszindulat nincs bennem, csak nem értem, hogy miért ennyire központi téma a konditerem és a szauna.

A költésgek csökkentése mint indok is csak akkor állja meg a helyét, ha a szauna állandóan menne, a konditeremben pedig állandóan égne a villany, de mivel ez általában nem lenne így, sőt megkockáztatom, munkaidő alatt szinte egyáltalán nem, nem is lenne talán akkora a fenntartási költsége.

A "mindenki csak azért és akkor fizessen, amikor használja" gondolat túl messzire vezet szerintem. Nehány ötlet, amire hivatkozni lehet:

- nekem nem kell lift, mert az elsőn lakom és gyalog járok, így nem is akarok fizetni érte, külöben is írtózom a bezártságtól,

- nekem nem kell lépcsőházi világítás, mert általában éjszakai műszakban dolgozom és sohasem vagyok otthon amikor ott égnek a lámpák,

- nekem nem kell gondozott belső kert, mert nem szeretem a növényeket, allergiás vagyok és elég sok bosszúságot okoznak amúgy is, ergo kertész sem kell,

- nekem nem kell portaszolgálat, mert berácsoztattam az ajtómat, ablakomat, hozzám úgysem törnek be és mivel a liftet sohasem használom, az a veszély sem fenyeget, hogy beszorulok a liftbe.

Ez csak néhány példa volt, de sokan vagyunk, különbözőek vagyok, mindneki ki tud valamit találni, amiért nem szeretne fizetni. De ez egy közösség és áldozatokat kell hozni. Van aki a lift miatt, van aki a szauna miatt, van aki a világítás miatt hoz áldozatot. És ez így van rendjén. Szerintem. Bár lehet, hogy túl naív vagyok.

Elnézést, azt hiszem egy kicsit hosszúra sikerültem.

Előzmény: lakotarsak (695)