Hello lsr!
Ne álljatok ellene a gonosznak, hanem a ki arczul üt téged jobb felől, fordítsd felé a másik orczádat is....
Csakhogy ezek az igek nem arra vonatkoznak, hogy a teged arcul csapo mit csinaljon, hanem hogy te hogy cselekedj. Aztan - ahogy korabban utaltam ra - ezek alapjan sem arra szolit fel Jezus, hogy turd el az igazsagtalansagot, sem arra, hogy vegyel reszt benne, hanem arra, hogy ne legy bosszuallo. Ne kovesd tobbe a szemet-szemert elvet.
De ettol nem a teged arcul csaponak lesz jo, bar ketsegtelen megkonnyebbules lehet az a biztos tudat, hogy az aldozat nem fog ellenallni, sem visszautni. De ettol nem lesz jo a teged arculcsaponak. Mert elkoveti azt a millio bunt, ami majd menthetetlenne teszi ot ama napon. Hanem az igazi szeretet ettol meg akarja menteni a masikat. Ehhez pedig az kell, hogy a masik felhagyjon a gonoszsagaval. Ha ezt el tudom erni, akkor jot tettem vele (vo. az orallo kotelessegevel, Ez). Btw ez a tarcalopasos pelda eseten ugy hangzana, hogy aki tegnap elvette a tarcadat, annak add oda ma is. Nyilvan, ezt jozan ember nem gondolhatja igy.
Rm 12,..
Egyet ertek azzal en is, hogy a gonoszt joval gyozd meg. De amikor te bekisered a rabolot az orszobara, akkor ezzel jot teszel vele? Hiszen ott bizonyara szankciokkal kell szembeneznie.
Vajon ez hogy van?
Termeszetesen XY vagy udvozul vagy elkarhozik. Igazad lehet Lk 12,47-48-at illetoen.
Aki vizet prédikál és bort iszik, az milyen gyümölcsöt terem? Élet példánkkal kell megszólítanunk az embereket, és ha odajönnek kérdezni, akkor kell válaszolni kérdéseikre (nem pedig rájuk erőszakolni és meggyűlöltetni velük elveinket).
Ujra mondom, hogy en nem errol beszelek. Nem arrol, amikor valakin segiteni kell (bar a peldabeli zsebtolvaj is raszorul), hanem arrol, amikor XY gonosz modon cselekszik veled (pl. a zsebtolvaj). Amikor nyilvanvaloan semmi erdeklodes nincs benne Isten dolgai irant, hanem terdig gazol a bunben.
És akkor mi különböztet meg egy hitetlentől ez esetben?
Mi a problema azzal, ha egy bunozot rendorkezre adok? Nem azt kapja, amit megerdemel? Nem azert van az allam (es annak minden vegrehajto szerve), hogy az igazsagot cselekedje, es a gonoszokat megbuntesse (pl. Rm 13)? Persze, most az egyszer futni hagyhatom, hiszen en is nagylelku vagyok, en is szeretnem ha velem is ilyen nagylelkuen bannanak, ha pl. mulo elmezavar hatasara, vagy eppen szuksegbol lopni akarnek. Eddig veled ertek egyet. Azonban mi van akkor, ha o nem kenyszer-tolvaj (ertsd: a napi betevo falatjat lopja ossze), hanem sima kis piti bunozo, akinek csak a melo budos? Lopott tolem - en meg futn hagytam. Jon a kovekezo busz, azon is meglop sokakat. Es igy dolgozik szorgalmasan, egesz nap. Jol tettem, hogy futni hagytam? Ketlem. Tovabb gondokozva ezen a szitun, lehet hogy adott esetben - mert meg ilyen nem tortent meg velem - hangosan felkialtanek, hogy tolvaj, es rabeszelnek a lelkere, hogy ne mar. De a kovetkezo alkalommal tuti, hogy rendort hivnek.
ActionMan