kedves Állományjavító!
Ha figyelmesen elolvasod a hozzászólásomat (#4) láthatod, hogy leírtam, a filmet meg fogom nézni.
Ha minden jól megy, akkor már ma este.
Nekem semmi de semmi kifogásom nincsen az ilyen "ciános" kitermelés ellen, ellenben tökéletesen igazat adok neked abban, hogy jelenleg románia területén egy ilyen ipari folyamat kontrollálhatatlan. Ami pedig elromolhat az el is romlik, ennek egyszer már saját bőrünkön (meg a halainkén, vizinövényeinkén) tapasztalhattuk az eredményét. Remélem nem kell újra vasvillázni a döglötthalat a vízből. Csak erre semmi garancia nincs. Pláne nem egy olyan korrupt helyen, mint románia.
Én nem ott látom a problémát, hogy arany vs. ciántó és az aranyért szétbarmolják a tájat, életet. Nem ez a gond, hanem az, hogy a hivatalos állami kontroll nem védi meg a természetet és a környezetet. Román "barátaink" gondolom*** nem aggódnak, hiszen a kár nem őket fogja érni, ha fogja, tehát még szerényebb lesz az amúgy is elhanyagolható kontroll.
Ámde mi a megoldás? Egy film, ami nagyon jó, hiszen direkten befolyásol, érzelmi alapon, sőt gondolom nem is kellett nagyon megerőltetnie magát a rendezőnek, hogy hatásvadász legyen.++
De mi az eredmény? A jegyeladásokból szerzett pénzt mire fordítják?(illetve a 10%-ot?) HOgy segít ez _valóban_megakadályozni annak a rettenetnek a létrejöttét?
Miért csak 10%? Legyen 100% és a magyar állam valamely alapítványokon keresztül fizesse ki a film költségeit, akár közérdekre hivatkozva is. Ezzel nem lenne semmi bajom. De jelenleg csak hangulatkeltést érzek, valós eredményekre reményt sem. Sőt, igazán ötletem sincs, hogy milyen módszerrel lehetne megakadályozni az ilyen tipusú kitermelést ott... Nagyon aggódom, mert a fenyegettség érzésünk korántsem légbőlkapott, hiszen már egyszer megtapasztaltuk, hogy milyen eredménye van az ottani hibázásnak. (apropos, románia fizetett valamely kártérítést anno? És ha fizetett, a pénz megoldja a gondot?)
A film jó egynek, hogy mi, az emberek tájékozottabbak legyünk kicsit, sőt szimpatizáljunk az üggyel. De korántsem megfelelő/elegendő eszköz arra, hogy kezelje a problémát. Nyilván vannak nemzetközi fórumok (ensz, eu, mittomén) ahol jelezni lehet, hogy mi készül, hogy baj volt/van/lesz.
Én sajnos nem tudom a megoldást, mert nem értek a joghoz sem és a bányászathoz sem. Annyit megtehetek, hogy a filmet megnézem. De ezzel nem mentem meg verespatakot. Sőt, ha mind a 10millióan megnézzük, az sem menti meg. Vagy igen?
***=prejudikálok, igen!
++=semmi baj a hatásvadászattal, a figyelemfelkeltéás volt a cél