207i Creative Commons License 2004.10.04 0 0 236

1.  Nekem nem az volt a problémám, hogy nem voltak barátaim, hanem az, hogy a barátaim a város másik felén laktak. A környékbeli gyerekekkel meg valamiért nem barátkoztam össze. Soha nem gondolkoztam rajta, hogy miért. Nyelvi különbségek? Vagy igen, vagy nem. Nem tudok rájönni.

2. Nem voltak a szüleimnek barátai, akiknek ráadásul még gyerekeik is lettek volna. Ezért beszélek atomizált fővárosról. Mi nem ott lakunk, vannak barátaink, akiknek gyerkeik vannak, előre felkészülünk arra, hogy szükséges lesz "gyerektársadalmat" biztosítani a gyerkünknek.

3. Mik az otthonoktatás áldásai?

-A gyerek (alsó tagozatos gyereket otthon oktatók tapasztalatai alapján) napi 2 órában megtanulja az iskolai tananyagot.

-Nincs házi feladat.

-Nincs elbliccelt tananyag, mindent ki lehet kérdezni, nem csak 1 gyerek felel, nem súg senki, nincs puska az írásbelin.

-Nincs vita, hogy a tanár nem tanít meg, vagy a gyerek nem tanul meg valamit.

-Teljesen a gyerek egyéni érdeklődési köréhez lehet szabni a tananyagot, nem kell az osztály tempójában haladni.

-Ha kevés a napi két óra lehet hozzátenni, ha sok, töb idő marad a játékra.

-Az OO erősíti a gyerek családhoz tartozását.

-Különböző okt. módszerek kombinációját teszi lehetővé.

-A szülő ismeri a gyereket, a tanárnak komoly munka, hogy a nevét megjegyezze.

-Rengeteg ideje marad szakkörökre, focira, játékra, akármire.

Most kapásból ennyi.

4. A gyermekek jogait szabályozó nemzetközi egyezmények szerint a gyerknek joga van, hogy a szülő vallási, filozófiai nézeteinek megfelelő oktatásban részesüljön. Mert nem tudnak jobbat. Azt kellett volna belefoglalni, hogy a saját vallásának és világnézetének megfelelő oktatásban kell részesülnie?

5. Az írtam, hogy megkérdezném, de még nem tudom, hogy hogyan biztosítsak a számára megfelelő alapot a döntéshez.

6. Tegyük kötelezővé az óvodát? Az miért nem kötelező? Vagy mindjárt a bölcsödét is?

6. Ez a topic nem rólam szól, hanem az otthonoktatásról.  Lehet, hogy hogy tudat alatt, meg az egó, meg a szuperegó, meg a Felnőtt, meg a Gyerek meg a többiek akik bennem vannak tudnának erről mondani valamit. Van a világon mondjuk 3 millió otthonoktató. Ezek mind betegek, vagy csak én vagyok pszichiátriai eset? :-)

207i