Egy kicsit off-nak tünő hozzászólást engedek meg, de tekintve hogy az energetikai viszonyokról meg méretekről esett szó talán nem is annyira...
'szal ahogy olvasgattam itt az jutott eszembe hogy mondjuk egy légy (az a pici szemtelen, röpködő) energetikai viszonyait vajon alaposan megvizsgálta-e már valaki?
Nagyon nem hozzártő vagyok de úgy gondolom hogy egy légy adott időegység alatt a repkedése okán a saját tömegéhez viszonyítva iszonyatos mennyiségü munkát végez... (ki kéne számolni)
namost a kérdés az honnan van ehhez az energia,
valahogy nem igazán tudom elképzelni hogy az általa megkajált valamiből olyan mennyiségü energiát tud felszabaditani/előállítani ami pusztán matematikailag elégséges a közben elvégzett munkához...vagy ha mégis akkor egész jól csinálja.
hogyan csinálja? (a navigációs képességeivel most ne foglalkozzunk)
utána számolna egy kicsit valaki akinek ez rutinból megy?
(egy légy valószínüleg minden nehézség nélkül képes 10 perc folyamatos repkölésre. Tekintve hogy nem egy igazán áramvonalas jószág valószínüleg nem vitorlázva repül...vagyis minimum képes teljesíteni azt a feladatot hogy a saját testsúlyából adódó munkavégzést ("sulyerő" * elmozdulás) látható megerőltetés nélkül birja.
Viszont ha én megkajál hat rántothús szeletet sültkrumplival, attól még összesz@rnám magamat ha tiz percig egy rudon lógva kéne magamat megtartani....
Szal honnan az az energia?
Tanuljunk a legyektől! :)
rugo