Ragasztó.
Én Rakol-t használok, de van olyan, hogy Emfit.
Mind a kettő olyan fehér trutyi...
A hivatalos megfogalmazása a fehér trutyinak: PVAC ragasztó, ami annyit takar, hpgy Poli Vinil Acetát... vízbázisuak, és fizikailag kötnek. Ezeket használja a faipar alapban.
Henkel dolgokat meg azért nem mert pofátlanul drágán mérik gyakorlatilag ugyanazt...
Nekem a rakol jobban bejött, és nem azért mert jobban ragaszt, henem az alap állaga sokkal "jobb"...
Ha speciális célokra kell ilyesmi faragasztó akkor meg kell, hogy különböztesd, hogy mit is akarsz, és hogyan is akarod ragasztani... Ugyanis különböző célokra mást gyártanak.
Van pl a "sima" egyszerű faragasztó Ez általában elég...
De választhatsz olyat is hogy kimondottan keményfaragasztására "kihegyezett"
vagy vízálló!!! ami azt takarja, hogy a ragasztó kikeményedése után már víz hozzáadása után sem oldódik újra, mint a többi nem vízálló de vízbázisu ragasztó!
Van még ezen kívül pl gyorskötésű, vagy akár főzésálló is...szal azért van miből választani:))
A reklámok tényleg nem hazudnak ebből a tekintetből, ugyanis tényleg erősebb a ragasztó a fánál!!!
De ez nem a henkel dicsősége..hanem az ilyen tipusu ragasztó "alaptudása"!!
A klasszikus faipari ragasztó pl nem volt ilyen (melegenyv), azon kívül igen macerás volt használni!!! Jó, hogy eltűnt a szakmából. Igaz van ennek is létjogosultsága!! pl antik, vagy hasonló felhasználásokkor!
A viaszoláshoz nem tudok hozzászólni, mert nincs ismeretem (vagyis csak elméleti, de az kevés...) erről a területről.
Öregíteni a legegyszerűbben pl páccal lehet:) persze ez nagyban függ, hogy mit és miért akarsz öregíteni!!
Ha kiszáradt, és fizikailag "sérült" fát akarsz utánozni az már kicsit restaurálás szagú dolog...:) Ezt megteheted pl vegyszerekkel savak-lúgok... de erre itt nem nagyon lehet tanácsot adni mert ez teljesen esetfüggő! Én ebben sem nagyon tudok a segítségedre lenni, mert én nem restaurálok. Ez a része a szakmának eddig kimaradt, és nem is nagyon akarok erre vállalkozni.
Erzsébeti