sLeuth Creative Commons License 2004.09.29 0 0 11
off start;
azt tudja valaki hogyan kő már meglévő topik leírását módosítani? imádkoznom kell a moderátorok isteni síkjára? :)
off end;

a toutatis pályáját 2004 (ha jól tudom) februárjában úgy sikerült meghatározni, hogy pontosan ütközési pályán van a földdel. pár nap vértizzadás és usa elnök értesítésének gondolata után újraszámolták az újabb adatok alapján és pont kikerül minket. tudósokák fellélegeztek. nem kis para azér vajjuk be.
és hogy frances hurrikán után itt is nostradamustól idézzek, az ő jóslataiban egy hétig fényesen világít egy szakállas csillag, valszeg üstökös, mielőtt becsapódna dél franciaország területén. szal toutatis pályametsző kisbólygónk nem veszélyes, de lesz egy hetünk készülődni, ha hihetünk nostinak. franciákat meg úgyse kedvelem ;)

Földközelben a Toutatis kisbolygó

Szeptember 29-én a délutáni órákban éri el legnagyobb földközelségét a 4179 Toutatis nevű kisbolygó. Távolsága ekkor 1,5 millió km-nyi lesz tőlünk, tehát a Föld-Hold távolság nagyjából négyszerese. Természetesen sem az akkori, sem a mostani földközelség nem jelent semmiféle veszélyt Földünkre, civilizációnkra. A kisbolygó legnagyobb földközelsége idején a mi földrajzi szélességünkről már nem figyelhető meg.

Az ősi gall istenségről elnevezett Toutatis kisbolygót 1989. január 4-én fedezte fel Christian Pollas francia csillagász. A csillagok közti mozgásának sebességéből azonnal látszott, hogy közel van bolygónkhoz, ám szokatlanul nagy fényessége meglepte a szakembereket. Ahogy követték az új égitestet, kiderült, hogy akár 900 ezer km-re is megközelítheti bolygónkat, keringési ideje pedig kereken 4 év, vagyis 1992 végén ismét a Föld közelébe juthat.

Ezt a közelséget már felkészülten várták a csillagászok. A rádiótávcsövekkel végzett radarvizsgálatok megmutatták, hogy valójában két összetapadt, kb. 2 km és 2,6 km átmérőjű testből áll, így teljes hossza 4,6 km. (A radarfelvétel a Magyar Csillagászati Egyesület főoldaláról elérhető is letölthető: http://www.mcse.hu )

A Toutatis az egyik legnagyobb földközeli kisbolygó, de egyik másik hasonló méretű égitest sem jut ilyen gyakran a Föld közelébe. Mivel egy Nap körüli keringése nem pontosan 4 földi évet vesz igénybe, néhány egymást követő, 4 évenként bekövetkező földközelség után pár évtizedig nem halad el mellettünk. Az 1988 és 2012 közötti időszak 7 közelsége közül a 2004. szeptember 29-én, magyar idő szerint kicsivel 16 óra után bekövetkező 1,5 millió km-es közelítés a legjelentősebb.

Bár rengeteg kisbolygót figyeltünk meg ennél jóval kisebb távolságban is, ilyen nagyméretű kisbolygó, ennyire közel még nem haladt el bolygónk mellett. Az 1,5 millió km a Hold átlagos távolságának négyszerese, vagyis a Toutatis semmilyen veszélyt nem jelent bolygónkra. A 2008-as és 2012-es elhaladásai alkalmával 7,5 millió illetve 7,0 millió km-re közelíti meg a Földet, majd 2069-ig messze elkerüli bolygónkat. Akkor 3 millió km-re fog elhúzni mellettünk.

Objektív Hírügynökség