Szia balgár!
"1 Kor 15-ben szerepel, hogy Krisztus feltámadott harmadik napon az írások szerint. Szeretném megkérdezni, hogy milyen igére utal itt Pál?"
Szerintem az evangéliumokban megtalálható részekre utalt, ahol Jézus megjelentette, hogy Őneki meg kell halnia, de harmadnapra fel fog támadni:
"Ekkor felelének néki némelyek az írástudók és farizeusok közül, mondván: Mester, jelt akarnánk látni te tőled.
Ő pedig felelvén, monda nékik: E gonosz és parázna nemzetség jelt kiván; és nem adatik jel néki, hanemha Jónás prófétának jele. Mert a miképen Jónás három éjjel és három nap volt a czethal gyomrában, azonképen az embernek Fia is három nap és három éjjel lesz a föld gyomrában." (Mt. 12:38-40)
"Mikor pedig a sokaság hozzá gyülekezék, kezdé mondani: E nemzetség gonosz: jelt kíván, de jel nem adatik néki, hanem ha Jónás prófétának ama jele; Mert miképen Jónás jelül volt a Ninivebelieknek, azonképen lesz az embernek Fia is e nemzetségnek." (Lk. 11:29-30)
"És némelyek fölkelének és hamis tanúbizonyságot tőnek ellene, mondván: Mi hallottuk, mikor ezt mondá: Én lerontom ezt a kézzel csinált templomot, és három nap alatt mást építek, a mely nem kézzel csináltatott." (Mk. 14:57-58)
"A főpapok pedig és a vének és az egész tanács hamis bizonyságot keresnek vala Jézus ellen, hogy megölhessék őt; És nem találának. És noha sok hamis tanú jött vala elő, még sem találának. Utoljára pedig előjövén két hamis tanú, Monda: Ez azt mondta: Leronthatom az Isten templomát, és három nap alatt felépíthetem azt." (Mt. 26:59-61)
Ezeket a részeket egyértelműen magyarázza János evangéliumának következő része:
"Felelének azért a zsidók és mondának néki: Micsoda jelt mutatsz nékünk, hogy ezeket cselekszed?
Felele Jézus és monda nékik: Rontsátok le a templomot, és három nap alatt megépítem azt.
Mondának azért a zsidók: Negyvenhat esztendeig épült ez a templom, és te három nap alatt megépíted azt?
Ő pedig az ő testének templomáról szól vala. Mikor azért feltámadt a halálból, megemlékezének az ő tanítványai, hogy ezt mondta; és hivének az írásnak, és a beszédnek, a melyet Jézus mondott vala." (Jn. 2:18-22)
Azon lehetne vitát nyitni, hogy a Korinthusi 1. levél, vagy az egyes evangéliumok íródtak e előbb. De az bizonyosnak látszik, hogy mivel Pál a Korinthusi 1. levélben hivatkozik a 3. napi feltámadást említő írásokra, így némely evangéliumok a Korinthusi 1. levél előtt íródtak.