Üdv régi, kedves ismerős!
Az origon priviben már vitatkozgattunk egy időben és hát most sincsenek igazán közel egymáshoz álláspontjaink :)
Szerintem a mai tenisz színvonala sokkal gyengébb, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt. Nincsenek olyan jó játékosok. Sok egyforma van, akik egymással nagyon jó meccseket játszanak, de ha összekerülnének egy extraklasszissal, már közel sem lennének ennyire jók.
Ellentmondasz önmagadnak. A tenisz színvonala összességében nem egyenlő a topjátékosok által nyújtott színvonallal, ha jól értem, te ez utóbbit tartod alacsonyabbnak most, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt volt. Már ezzel a megállapítással is könnyen vitába lehet szállni, az első mondatod cáfolatát meg már vázoltam lejjebb.
Amit én ebből a nagy "színvonalesésből" érzek az az, hogy most sokkal kevesebb az egyéniség a pályán. Rengeteg tehetséges gyerek robotol ma a pályákon, szerintem erre utalsz te a sok egyforma játékossal, ebben egyet is tudok érteni.
Ami az extraklasszisokkal való összekerülést illeti, először egy cinikus kérdés: nos akkor mégis vannak most is extraklasszisok? (mondjuk Rogeren és Agassin kívül :)
De ezt megint elhibázott érvelésnek tartom, mert bár idén Roger tényleg borzasztó fölénnyel gyűrte be a mezőnyt, ez egyáltalán nem volt jellemző eddig a "post samprasi korban". Sőt, éppen az jellemezte leginkább, hogy gyakorlatilag bárki megverhet bárkit az első 100-ból, az nem meglepetés. Ezt jelzi az is, hogy a ranglista nagyon gyorsan változik, míg régebben a top10 azért igencsak hasonló volt éveken keresztül.
Szóval nyugodt szívvel megállapíthatjuk, hogy a játék színvonala magasabb, mint Sampras fénykorában volt, de ez teljesen normális, minden fejlődik, miért pont a tenisz lenne kivétel?
Agassiról sokat írsz, ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy az "új" Agassi más, mint a régi volt, sokkal jobban felkészült fizikailag, amire utalsz, hogy kevés mozgással nyersz, az régen volt jellemző rá. Ő valóban nagy alakja a tenisznek, most is egyértelműen a legjobb játékosok között van, ami ennyi idő után bizony nem kis dolog. De arra ne vegyél mérget, hogy Rogeren kívül más nem bírja megverni, erre ez a szezon ékes bizonyságul szolgált több ízben is (GS-eken természetesen).
A szerva-röptésekkel kapcsolatban semmilyen véleménykülönbség nincs köztünk, de ezt már alaposan átrágtuk anno :) Sampras pedig valóban nevezhető a serve&volley legnagyobb alakjának, nála jobban és hatékonyabban tényleg nem alkalmazta ezt senki (up to date :). Itt nincs véleménykülönbség.
Játékban talán Federer az aki ma leginkább Pete-hez hasonlítható, de azért őt sem lehetne echte szerva-röptésnek nevezni.
Talán füvön, talán, de ott sem játszik olyan konzekvens szerva-röptét Roger, mint Sampras tette. Rogernek az a különlegessége, hogy mindent tud. Nála a szerva-röpte csak egy fegyver a sok közül és ilyen játékos még nem volt a tenisztörténelemben (legalábbis aki ilyen szinten produkált mindent :).
Mellesleg Petinek már 22 évesen megvolt a 4 GS siker, tehát Federer egy év késésben van
Igen ám, de Roger ezt a négyet hatból nyerte, ráadásul úgy, hogy négyből négy GS döntőt nyert, ami példa nélkül áll a tenisz történetében. Magyarán szólva egyszerűen egy kis spéttel ért be, de ezt (mármint hogy Roddick, Hewitt, Ferrero hamarabb tört be) pontosan lehetett tudni 3-4 éve is, csak akkor még az nem volt világos, hogy ekkora játékossá növi ki magát ez a svájci fiú.
A minden idők legjobbja titulust részemről Rogernek sem osztanám ki, gondolja csak bele, 25 éve (hogy messzebbre ne menjek) még faütőkkel nyomták, más világ volt. Az világos, hogy mindketten korszakos zsenik, de nem teljesen értem, hogy miért erőltetitek egyre inkább ezt a minden idők legjobbozását. Csak nem féltek, hogy Roger miatt erre alapotok sem lesz néhány év múlva? :)
JdM szólt :)