Blutty Creative Commons License 2004.09.24 0 0 90

Szlovénia mióta akar elcsatolni 4-5 szlovének lakta falut? És ha mi meg a Szlovéniához került muraközi, muravidéki településeket akarnánk visszakérni? És szerinted mekkora jövője van ennek a nem egészen kétmilliós államalakulatnak, néhány évtized múlva hány szlovén lesz (ha jól tudom, ott is népességfogyás van), oda majd akkor ki nyomul be?

Ami meg Kárpátalját illeti: ha a ruszinok csatlakozni akarnak Ukrajnához (bár ennyire nem hülyék szerintem), hát tegyék. A lényeg, hogy a magyarlakta sáv marad Magyarországnál.

Egyébként a magyar TV-seknek szomorúan panaszkodtak az ottani ukránok (ruszinok), hogy milyen jó volt, amikor sok magyar járt arra, amíg a Vereckei-hágónál a magyar emlékművet építették, de amióta az ukrán nacionalizmusnak köszönhetően leállt az építés, nem sok magyar jár arra. Az emlékműtől az útjaik rendbetételét, munkalehetőséget is vártak. Szóval én nem látok nagy problémát - azonkívül, hogy leállt az építkezés, meg hogy már mennyire idegennek tekintjük ezeket az elszakított területeket. Ez utóbbit jól példázza az is, hogy Battonyán tegnap ünnepelte a helyi önkormányzat néhány szovjet utódállam képviselőivel azt, hogy 1944. szept. 23-án ott lépte át a szovjet hadsereg a magyar határt. Holott úgy kellett volna fogalmazni, hogy a MAI vagy TRIANONI magyar határt, mivel valójában 1944. augusztus 25-én, Illyefalva térségében lépte át a magyar határt a szovjet hadsereg. Szóval itt kezdődnek a bajok, hogy még ezzel sem vagyunk tisztában.

Előzmény: Alexander the Great (84)