"És azt is leírtam, hogy a fa nem keresztirányban mozog a legnagyobb méretben, hanem HOSSZÁBAN."
Ezzel nagyon nem értek egyet de se időm se energiám ilyeneken vitázni főleg nem írásba.
"Másik, nagyon nagy bajban lennénk ha egy fát 15-20% ra szárítva használni szeretnénk...
Figyi:
Bútoripari felhasználásra: 8-10%
Építőipari felhasználásra:10-12%"
Ez mind szép és igaz egy tankönyvben.
Te is tudod jól (gondolom) hogy szabad ég alatt lhetetlen a fát kiszárítani 10% ra kivéve ha heteken kersztül süt a nap ami elég ritka de előfordul ekkor én is örülök.
Feltételezem nincs faszártód tehát vagy a szabad ég alatt vagy tető alatt vagy a műhelyben tartod a fát.
Ezek közül egyik esetben sem tudod a levegő páratartalma alá vinni a fának a nedvességtartalmát.
Nem tudom van-e nedvességmérőd de az biztos szárító használata nélkül nem tudod levinni a 10% alá.
A másik hogy nem is nagyon szabad kiszárítani mert szét reped a francba.
Azt elismerem hogy kicsit sokat mondtam de kijavítom és legyen 10-15%.
20% os fából se csavarsz ki semi vizet.
Elég neves asztalosnál tanultam ahol minden számított tehát a nedvességtartalom is.15% os fából (amit raktárból hoztunk ki) vígan dolgoztunk de volt mikor 20% osból.
Persze volatak extrém esetek mikor 10% alá kellett vinni a nedvességtartalmat de ez ritka.
"Ezt tanultam, ebben az iparágban dolgoztam, és ebből is élek a mai napig is, elvezetve a nem túl nagy, de általam igen nagy becsben tartott cégecskémet, a megrendelők többségének igen nagy megelégedésére."
Ez rám is igaz.8-)
Azt nem értem hogy "gagyi" behajtókat veszel közbe meg lököd az iskolástankönyvből a %-kat.
Tényekről beszéljünk mert sok olyan dolog van az iskoláskönyvekbe ami nem úgy van. Te se 100% úgy használod a kreszt(autót mondjuk) ahogy azt oktatták ebbe biztos vagyok.
A lényeg hogy én nem vitázni jöttem ide hanem segíteni olyan témákban amit a műhelyben tanultunk/tam és trükköket ajánlani , mert nagyon drágák az asztalosok és erre még rájön az is hogy egy házépítésnél ők mennek utoljára mikor már nincs a tuajnak pénz a zsebébe ugyanis az elöző emberkék már jól lenyulták.
Mindenki máshogy dolgozik ezért vannak jó és rossz szakemberek.
Ui.:elismerhetnéd hogy 10-15cm helyett mm akartál írni és akkor le van tudva a vita és azt még el is ismerném hogy előfordúl.
Én is elismertem hogy kicsit félreirtam a %-ot....nincs abba semmi rossz.
Remélem ezek után megfér 2 dudás egy csárdába vagy 3?
Rferi hol van?