Vannak fokozatok!
"...Olyan történelmet láttam, melyet nem megtörtént események alapján írtak, hanem annak alapján, aminek különböző 'pártvonalak' alapján történnie kellett volna..."
"...Tudom, divat arról beszélni, hogy az írott történele legnagyobb része valmiképp hazug. Hajlamos vagyok az tgondolni, hogy a történetírás legnagyobb része pontatlan és részrehajló, de csak a mi korunk vonja kétségbe, hogy egyáltalán lehetséges a valóságnak megfelelő történetírás.
A múltban az emberek szándékosan hazudtak, vagy öntudatlanul kiszínezték azt, amit írtak, esetleg harcoltak az igazság ellen, jól tudva, hogy sok mindent meg kell hamisítaniuk.
De minden esetben hittek abban, hogy a "tények" léteznek és többé-levésbé felderíthetőek. A gyakorlatban pedig nagyon sok tény volt, amiben egyetértettek.
Ha az ember elovassa pl. az elmúlt háború történetéről az Encyclopaedia Britannica-ban írottakat, láthatja, hogy az anyag igen tekintélyes részét németből vették át. Egy brit és egy német történész számos kérdésben nem értene egyet, közük alapvető fontosságúakban sem, de még mindig maradna tekintélyes mennyiségű semleges tény, melyet egyikük sem vitatna.
Az egyetértésnek ezt a minimumát pusztítja el a totalitarianizmus azzal a feltétellel együtt, hogy az emberi lények egyazon faj tagjai"
És így tovább
Idézet G.Orwell: Esszék/Visszatekintés a spanyol polgárháborúra, 1943
Magam részéről hozzáteszem, hogy most inkább a hagyományos hazugságok korát éljük. De ebben nem lehetek biztos. A marketing- és propagandatudomány sokat fejlődött.
A módszerekről való gondolkodásban segíthet a fenti szerző tanulmányozása. Mivel ő volt minden: újságíró, szegény csak csavargó, BBC háborús hírelemző (=propagandista), hadd ne soroljam tovább.
Aki tudja hogy készül a Túró Rudi - ezért nem eszik belőle.
Rev