VChris Creative Commons License 2004.09.19 0 0 1952

3color:

Azt mondod, hogy az árakat a piac alakítja. Ez igaz, viszont premium márkás dolgoknál az árban sokkal nagyobb arányban fizeted a márka presztizsét, mint a minőséget. EGy Mercinél, BMW-nél, Audinál (hogy még mindig az autóknál maradjunk :-)) a tíz-húsz milliós árban nem a minőség kerül annyiba. Ha tisztán a minőséget, szolgáltatásokat arányosan fizetnéd, akkor mondjuk egy 3 milliós Opelhez viszonyítva egy A8, S Merci kerülne kb. 7 millába, ezzel szemben aki ilyen autót vesz, az fizet 15-20 milliót. És nem a gyártási költséget, meg a minőséget fizeti meg ennyivel, hanem azt a négy karikát, azt a kis kört benne a háromágú csillaggal, azt fizeted meg. Mint ahogyan egy igen márkás sportcipő meg egy kínai boltban megvett sportcipő között is néha 10-15 szörös árkülönbség van, minőségben pedig kevesebb a különbség. Ott meg a három csíkot, az ugró pumát meg a kis pipát fizeted meg. A presztizsért fizetsz.

Visszakanyarodva a topic témájához: szóval én nem vitatom, hogy a premium állványok, amiben fluid van, meg speckó fej, az sokkal jobb, de nem annyival, mint amennyivel többet fizetsz érte. És én ezt az irreálisan többet sajnálom kifizetni.

Más: valóban megfigyelhető az, hogy ha svenkelek, és hirtelen állítom meg és rögtön el is engedem, akkor egy igen picit visszafordul. De ha finoman állítom meg, és még egy fél másodpercig nem engedem el, akkor nem fordul vissza a kép. Tényleg igaz, hogy ez a jelenség 5-szörös zoom felett sokkal jobban feltűnik, de általában svenkelni tele állásban szoktam. Ha svenekelés közben is alkalmazok zoom-ot, mert azért azzal szép hatást lehet elérni, akkor viszont sokkal visszafogottabban szoktam alkalmazni, azaz tele állásból max. 2-3 szoros zoomig megyek el miközben svenkelek, és ott még nem vehető észre ez a kis csavarodás, ha a végén nem engedem el rögtön. Meg általában az a gyakoribb, hogy rázoomolok kb. 3-szoros zoomig, és onnan indítom el a svenkelést miközben közeledek a tele állás felé. Ezzel szép hatást lehet elérni.

Szóval továbbra is állítom, hogy a fluidos fej biztosan jobb, mert ott nem kell figyelni erre a megállításnál el nem engedésre, de ahogy korábban is írtam, én is tisztában vagyok azzal, hogy ezzel a statívval kompromisszumot kötöttem. De ez a kompromisszum olyan, hogy kis odafigyeléssel több  mint kielégítő eredményt lehet elérni, és ez a lényeg. Az ára pedig olyan volt ennek a statívnak, amit még hajlandó voltam kifizetni. Az viszont tény, hogy egy 7000 Ft-os állvány már nem kompromisszum, mert azzal akárhogy erőlködik az ember, tényleg nem lehet megoldani a szép kameramozgásokat, az valóban csak statikus felvételre alkalmas. A Gamma pedig kompromisszumokkal ugyan, de hobbicélra teljesen alkalmas dinamikus felvételek készítésére is.

TOPMAN:

Biztosan nem gond az érintőképernyőnél ha leragasztod a képernyőt, mert nyomásérzékelővel működik a dolog legjobb tudomásom szerint, és azt nem zavarja ha van rajta védőréteg.

VChris