VChris Creative Commons License 2004.09.18 0 0 1949

Nos: ma vettem statívot. Közel egy óráig próblgattam a MM összes állványát, és hosszas töprengés és vívódás után végül a Hama Gamma 72 mellett döntöttem, br. 13e HUF-ért.

Nem akarok senkit megbántani, de amikor kérdezgettem, hogy a nem Manfrotto, nem 40 ezres állványok között mi a különbség, mindenki azt mondta, hogy az olcsóbb mind sz*r. Hát azért ez közel de nem így van! És én pont olyasféle választ vártam volna, amit én most megadok magamnak, hátha mást is érdekel:

A Hama Star sorozat 6 és 10 ezer Ft között mozog, és valóban nagyon semmire nem jó. Azzal tényleg nem lehet szépen megindítani a vízszintes svenkelést, a függőleges mozgatása meg tragédia. Az meg egyenesen lehetetlen, hogy egyszerre vízszintesen és függőlegesen is mozgassa az ember, mert az teljesen darabos. Ezt tényleg senkinek nem ajánlanám. A Gamma sorozatnál viszont ha nem is fluid, de valami trutyi biztos, hogy van benne, mert a vízszintes svenkelést szépen meg lehet indítani, és még annál is szebben áll meg, szinte magától. A függőleges mozgatása már nem ennyire tökéletes, de a Star sorozathoz képest ég és föld. Ezzel már nagyon jól lehet változtatni a függőleges mozgás feszességét, és kis gyakorlással (amire már az MM-ben szert tettem) egész szépen lehet vele összetett mozgásokat is lekövetni.

Már itthon az udvarban is kipróbáltam, készítettem mindenféle kameramozgatással felvételeket, azt visszanéztem TV-n, és semmi döccenés nincs megindításnál, és megállásnál. A vízszintes svenk nagyon egyenletes. Szóval nem igaz az, hogy ezeknek az olcsóbb állványoknak nincs csillapításuk. Függőleges mozgásnál már kicsit nehezebb az egyenletes mozgást csinálni, de kis kézügyességgel már az is megy.

Szóval én teljesen elégedett vagyok, és amire nekem kell, arra ez maaaximálisan meg fog felelni.

De azért kipróbáltam a Manfrotto állványt is, kettő volt kiállítva, az egyik 28, a másik 36 ezer volt. Kétségtelenül jobb, ezt én egyetlen percig nem tagadom, bár megmondom őszintén, nem a szőlő savanyú, de az kétségtelen, hogy a Gamma 72 és a Manfrotto között nincs akkora különbség, mint a Gamma és a Star között. És pont ez a lényeg, mert a Star és a Gamma között 6-8 ezer Ft különbség van, minőségben pedig legalább 10-szer jobb, míg a Gamma és a Manfrotto között árban ott van 15-25 ezer Ft különbség, viszont minőségben nincs akkora különbség. 

Pont erre gondoltam én akkor, amikor korábban arra utaltam, hogy nem hiszem el, hogy ami 40 ezer, az mind semmire nem jó, és azt írtam, hogy bizonyára vannak árnyalatbeli különbségek. Hát vannak, és nem csak árnyalatbeliek.

Mielőtt bárki félreértené, én elismerem, hogy a Manfrotto állványok profik, csak azt hangsúlyozom, hogy azért van használható, és jó állvány ócsóbbé is.

Kicsit OFF, de szemléltetésként megint hadd idézzek egy autós példát: korábban FIAT Punto-m volt, nagyon szerettem, teljesen meg voltam vele elégedve, kényelmes volt, stb... Aztán vettem egy Stilo-t. Már másfél éves, és fantasztikusan jó autó. És pár hónapja egy rövid időre visszaültem az Ex-Puntomba. Hát úgy éreztem, mintha egy Trabantban ülnék. Pedig nem rossz autó, csak megszoktam a nagyobbat, a kényelmesebbet, a biztonságosabbat, a masszívabbat. És ha annyi pénzem lenne, hogy két évig egy ányócast vezethetnék, akkor utána a Siloba visszaülve is valószínűleg az az érzésem lenne, hogy nem valami jó autóba ülök. Szóval minden nagyon relatív, nem hiába mondta ezt Einstein is :-)))

Bocs, ha hosszú voltam, megbántani tényleg senkit nem szerettem volna, csak azért írtam le a tapasztalataimat, mert visszaolvastam még a hét elején, és ilyen részletességgel senki nem osztotta meg a tapasztalatait, és ha valaki a jövőben kérdez, akkor tudunk hivatkozni erre a hozzászólásra, természetesen nem mint szent és sérthetetlen vélemény, hanem csak egy felhasználó véleménye.

Ja, és vettem egy gallércsiptetős mikrofont is, Genius, nem egy nagy durranás, 1600 Ft, de megintcsak nekem abszolút hobbi célra kell, és az árához képest teljesen megfelelő a hangja. Nagyon enyhe kis zaj van, nem egy HIFI cucc, házi célra ócsóé tökéletes.

VChris