Szervusz Szilva!
(OFF: elfelejtettem mail-ezni, ha újra elfelejtem, "üvölts" rám! ;-) ON)
Természetesen amit korábban írtam, miszerint rögtön aktív üzembe menne hálózati bekapcsoláskor a TV, tényleg nem általános - sajnos! Erről lásd az alábbiakat:
Az alacsonyaab frekis sivítás oka, hogy gyakorlatilag terhelés nélkül megy ilyenkor a táp, hiszen sby-ban az infra cuccokon és a uC-n kívül nem igen megy más, ez meg a maga 1-2 W-os teljesítményigényével a névleges üzemi 90-120W-hoz képest épp a működési tartomány alján van (általában ezek a tápok terhelés nélkül letiltódnak, azaz "pattogást" hallani a NF trafóról - vagy a sorkimenőről, ha pumpás/hibrid megoldású táp van -, hiszen be sem indul a rezgés mivel terhelés híján túlfeszültségvédelembe mennek át: épp emiatt egy előterhelést illik a megfelelő méréshez a 140 V környékén dolgozó kimenetre - sorvégfok felé - tenni, mely egy 230V-os, táp és TV típustól függően 5-25W-os izzó; léteznek csak kisebb feszültséget előállító tápok is, nyilvánvalóan ott kisebb feszültségű izzót kell/lehet használni, hiszen a nagyon alulfűtött izzó túlterhelést is okozhat).
A hiba egyébként, amui miatt épp sby-ba nem tud eljutni a készülék, épp ezért ilyen érdekes!
És itt jön be a képbe az az életvédelmi okok miatt alkalmazott szépséghiba, miszerint a készülék 230V (bármilyen módon történő!) kikapcsolása majd visszatérte után NEM teljes üzemben működik, hanem sby-ba megy: a hálózati feszültség külső ok miatti és esetleg felügyelet nélküli kimaradása esetén a teljes üzembe visszatérő TV rossz esetben akár a tulaj megérkeztéig tartó akármilyen hosszú ideig üzemelhet (vö. folyamatosan működő jelforrások és emiatt az automata kikapcsolás funkcivesztése), mely esetben kifejezetten megnő az élet és vagyonbiztonsági rizikó faktor.
Természetesen a drága, aranyos fejlesztőknek/gyártóknak csupán egy rémesen egyszerű, a mai vezérléstechnika (uC-k) mellett igazán jelentéktelen többlet feladatot jelentő megoldással lehetősége volna az ellentmondás (azaz a BEKAPCSOLÁSKOR teljes üzemben indulás kontra életvédelem) feloldására: csak annyit kellene figyelni, hogy a 230V HOL (azaz a kapcsoló előt vagy utána) "ment el" és azt eltárolni EEPROM-ban (kb 100ms, ami időre bőven elegendő energia van jelen).
És a meghibásodások tipikusságára is jellemző a témánkban szereplő hibajelenség:
Ugyanis a sby-ban induláskor az inverter (tápegység) végtranzisztora kifejezetten kis impulzusokkal nyitódik, gyakorlatilag csak az elkókat kell feltöltenie.
Ezért enneka soros csatoló kondenzátornak a közepes (!) kiszáradása (mechanikai tervezési hiba, hogy általában a kapcsoló tranzisztorhoz közel, azaz "megfelelően" forró helyre helyezik a NYHL-en) esetén is már annyira lecsökken az ilyen "tűszerű" impulzusok bázis/gate oldali árama/feszültsége és/vagy a meredeksége (!), hogy a kapcsolótarnzisztor nem tudja elvégezni a tarfó felmágnesezését, és a védelmi elektronkai részek megszakítják az indulást!
Ez a jelenség egyébként több fajta laptop/notebook tápegységre is jellemző, így nem árt alapesetben mindig ezt a csatoló kört ellenőrizni.
Szilva!
Szerintem csak azért hallod most ezt a frekvenciát sby-ban, mert foglalkoztás vele és ilyenkor érzékenyebb az ember pszichológiai alapon is!
Az, hogy 0V-ról 230V-ra történő bekapcsolás esetén miért nem hallasz semmit (azaz miért lesz 20kHz-nél jóval magasabb a freki avagy miért érzékeli a tápegység esetleg terheletlennek magát...) és teljes üzemből sby-ba kapcsolva miért hallasz "sivítást", szerintem abból ered, hogy a lecsökkenő teljesítményfelvételre máshova áll be az inverter frekvenciája (egyfajta hiszterézise lesz) - szerintem ez önmagában nem gond, kivéve, ha az utóbbi esetben a sby-ban hallható hang nem hallható a készüléktől >1 méteres távolságban is. Ekkor - az alkalmazott tápvezérlő IC alapján elindulva - esetleg lehet csökkenteni a kapacitást, mert elképzelhető, hogy az eredeti kisebb toleranciájú vagy válogatott elkó volt, esteleg tantál elkó is lehetett, és Te sima alumínium elkót használtál, aminek a szivárgási árama talán ilyen különbséget okoz... ha érdekel, írd meg magánban az IC típust és a kivett kondi minden adatát és utánanézek (persze, tudom, Te is utána tudsz nézni, csak segítséget ajánlok! ;-D)
Üdv Neked és mindenkinek!
Maus Robi
mikimaus
Ps: szeptember 1.-től megszűnt minden olyan (még fennálló) kötöttség bármely vezetékes szolgáltatónál, ami korlátozta a (hívásonkénti vagy előre beállított) szolgáltatóválasztás lehetőségét, így pl. a Tele2-őt is mindenki igénybe veheti (már aki akarja;-) )