Akkor egy kicsit megnyugtatlak.
Nekem egy (régebbi) Panasonic NV-DS 30-as MiniDV kamkorderem van (800.000 pixel, 10x optikai zoom - digitális zoom felejtve), linux alatt a kino (+dvgrab + mindenféle kóder program keresztbe-kausl) felhasználásával készítek családi DVD-ket. Kipróbáltam a olcsóbb és a drágább "DVD authoring" programokat. Egyik jobb, másik gyengébb. A kritikus pont az "enkódolás". A többi csak csicsa-micsa.
Ismerve (és folyamatosan tanulva) a "lehetőségek és szándékok" határait, teljesen meg vagyok elégedve a készült anyagokkal.
Tény, hogy lehetőleg lassú mozgásokkal kell filmezni, nem szabad rángatni a kamerát, ha esetleg tényleg olyan a téma, akkor talán a nagyobb zársebesség segít.
Ha ezeket az ember észben tartja, teljesen megfelelő DVD-k készíthetők. (Ha most nagyon százalékosítani akarom a minőségromlást, akkor azt mondanám, hogy okosan elkészített felvételekkel 95% körüli a romlás, viszont tény és való, hogy "kellemetlenebb" jeleneteknél bizony jelentős lehet a "pixlizálódás", színhiba... De ez nagyon kevés jelenetet érint.
Szent meggyőződésem, hogy egy (technikailag, papírforma szerint) sokkal jobb kamerával (1,8 Mpixel, 3 CCD) készült felvételből készült anyag nem lenne értékelhetően sem jobb. Az a meglátásom, hogy egyrészről közvetlenül a kameráról visszanézve a filmet, azonnal látszik a különbség, ezalapján tehát azt lehetne mondani, hogy drasztikus a minőségromlás, ugyanakkor az is igaz, hogy ez a különbség azért egyáltalán nem nagy.