Kedves Isr!
A Trombita, és a tülkölés közti különbségről:
Az angyalokra akik más néven küldöttek, mindenki mint az embertől különböző, mégis emberformájú teremtményekre gondol. Úgy is olvasunk róluk, mint akik repülnek, ezért szárnyat is festenek nekik némely templomban. Nincs arról sehol szó, hogy Isten angyalokat teremtett volna, és arról sem, hogy hogyan és mikor! Ami Igékre ezzel kapcsolatban hivatkoznak, nem bizonyító erejűek, csak dogmák. Ugyan így van az ördög angyalai, vagy a Sátán keletkezésével is. Ezért ezeket nem idézem.
Mint már mondtam az angyal sző küldöttet jelent. Emberekhez csak embereket lehet küldeni. Legyenek azok itt a földön élők, vagy már odaátról valók. Amikor Isten eljött közénk Ő is emberként jött.
Ilyen küldött volt pl:
- Mózes "Az Isten küldött el engem ti előttetek, hogy míveljem a ti megmaradásotokat e földön, és hogy megmenthesselek titeket nagy szabadítással.(1Móz 45,7)... És kiáltottunk az Úrhoz, és meghallgatta a mi szónkat, és angyalt külde és kihozott minket Égyiptomból.(4Móz 20,16)". Itt a küldött, vagy angyal akkor élt földi személy volt, a fentiekből egyértelműen Mózes volt az.
- József "Nem ti küldöttetek azért engem ide, hanem az Isten, ki engem a Faraó atyjává tett, és egész házának urává, és Égyiptom egész földének fejedelmévé.(1Móz 45,8)"
- Gedeon " És az Úr hozzá fordula, és monda: Menj el ezzel a te erőddel, és megszabadítod Izráelt Midián kezéből. Nemde, én küldelek téged?(Bír 6,14)"
- Sámson " Manoah pedig az Úrhoz könyörgött, és monda: Kérlek, Uram! az Istennek amaz embere, a kit küldöttél volt, hadd jőjjön el ismét hozzánk, és tanítson meg minket, hogy mit cselekedjünk a születendő gyermekkel.(Bír 13,8) Itt teljesen nyilvánvalóan "embernek"-Isten emberének nevezi a megjelent angyalt.
- És elküldé az Úr Jerubbaált és Bédánt és Jeftét és Sámuelt, és megszabadíta titeket mindenfelől ellenségeitek kezéből, és biztonságban laktatok.(1Sám 12,11)
- És az Úr, az ő atyáiknak Istene elküldé hozzájok követeit jó idején, mert kedvez vala az ő népének és az ő lakhelyének.(2Krón 36,15)
- És teszek köztök jelt, és küldök közülök megszabadultakat a népekhez... az íjjászokhoz... (Ézs 66,19)
- Ímé én sok halász után küldök, ezt mondja az Úr, hogy halászszák ki őket; azután pedig elküldök sok vadász után, hogy vadászszák ki őket minden hegyből, minden halomból és a sziklák hasadékaiból is.(Jer 16,16):
Először a halászok jönnek (az Úr első tanítványai) akik a világból (tenger) kihalásszák azokat akik Jézushoz jönnek vagyis a tíz szüzet. Igen ám de az aratás a szárazföldön, vagyis a hívők között történik (a fenevad feljön a tengerből). Itt választják szét az "angyalok" a konkolyt a búzától, vagy a kecskéket a juhoktól, vagy ami ugyan az az öt okos szüzet az öt bolondtól.
Itt megérkeztünk a hegyekhez, melyek a fenevad hét fejének felelnek meg, amelyek rejtekhelyeiből, sziklahasadékaiból, a küldöttek kivadásszák az öt okos szüzet. A küldöttek fehér lovakon (az Ige igaz értelmezése) mint mennyei seregek vannak ábrázolva, akik az Úr után mennek. A fehér lovú harcosok fegyvere az ijj. "És látám, és ímé egy fehér ló, és a rajta ülőnél íjj vala; és adaték néki korona; és kijöve győzve, és hogy győzzön.(Jel 6,2)"
A fenevad fejein tíz szarv van (tíz szűz, vagy király) Mit csinálnak ezek: Hirdetik amit tudnak. "Ha már most, atyámfiai, hozzátok megyek.. mit használok néktek, ha vagy kijelentésben, vagy ismeretben, vagy prófétálásban, vagy tanításban nem szólok hozzátok?... Mert ha a trombita bizonytalan zengést tészen, kicsoda készül a harczra?"
Tehát a trombita a bizonyságtételt jelenti:
És elküldi az ő angyalait nagy trombitaszóval, és egybegyűjtik az ő választottait a négy szelek felől, az ég egyik végétől a másik végéig.(Mt 24,31)
Amikor az ember felfigyel egy igazságra, és azt megragadja, és magáévá teszi ez számára az Úr napja (Az Úr=Igazság eljövetele)...Lélekben valék ott az Úrnak napján, és hallék hátam megett nagy szót, mint egy trombitáét (Jel 1,10 )
Az ember lelki fejlődése alatt hét osztályt jár ki. Ezt a Jelenések könyvében a hét egymás után következő gyülekezetben megtanulandók, és megtartandók mutatják. Egy egy osztály győztes része örömében már Új trombitán fúj riadót (a következő lépcső, vagy osztály igazságainak ismeretét hirdeti) azoknak akik közül kijöttek.
A tülköt szarvakból (fenevad szarv) csinálják. Ezért mondtam, hogy a bolondok, vagyis akik lemaradnak, ezek szavát (hamis tanításokat) halgatják, és fújják a trombita helyett. Ezen lelki Izraelitákról szól a következő ige: Mert nem járultatok megtapintható hegyhez (fussatok a hegyekre, vagyis lépjetek felsőbb osztályba.)...és trombita harsogásához, és a mondásoknak szavához, melyet a kik hallottak, kérték, hogy ne intéztessék hozzájok szó; Mert nem bírták ki, a mi parancsolva volt: Még ha oktalan állat (itt az oktalan, vagy tudatlan okos szüzeket érti) ér is a hegyhez, megköveztessék, vagy nyillal lövettessék le;
Ezek után látám, és ímé egy megnyílt ajtó vala a mennyben, és az első szó, a melyet mint egy velem beszélő trombitának szavát hallék, ezt mondja vala: Jőjj fel ide, és megmutatom néked, a miknek meg kell lenni ezután.(Jel 4,1)
És látám azt a hét angyalt, a ki az Isten előtt álla; és adaték nékik hét trombita.(Jel 8,2)
És a hét angyal, a kinél a hét trombita vala, készüle a trombitáláshoz (Jel 8,6).
Az utolsó, vagyis a hetedik trombita ( az Igazságról szóló bizonyságtétel) már teljes szabadulást jelent a fenevad hatóköréből. Ez az előző helyzetekhez képest már szellemi romolhatatlanságot, mintegy feltámadást jelent a halálból, és gondolkozásban, szellemében teljes elváltozást az előző látásokhoz képest. "Nagy hirtelen, egy szempillantásban, az utolsó trombitaszóra; mert trombita fog szólni, és a halottak feltámadnak romolhatatlanságban, és mi elváltozunk(1Kor 15,52)."
A legutolsó e földi küldötte az Úrnak (arkangyal), aki Mózeshez, vagy Pál apostolhoz hasonlítható súlyú kijelentést hozott: Swedenborg Emánuel: www.extra.hu/swedenborg
Üdv: Amet