optikus Creative Commons License 2004.09.14 0 0 1859

Az elmult napokban sok kort futottam Szony HC40 vs. Pana GS120 vs. Sony HC85 temaban. Csalad meghanyta-vettette a dolgokat anyagi es praktikussagi szempontok alapjan. A HC85-os kiesett a merete es ara miatt (a valosagban jo bazi nagy a tobbihez kepest). A GS120-teccett de volt egy ket reszlet ami hianyzott, meg elegge belepo szintu 3ccd-s es kicsit odzkodtam, igy vegul a hc40-maradt (bar eleg nehez eldonteni hogy melyik is a jobb). Raadasul a hc40-et sikerult igen-igen kedvezo aron megvetelezni, magam sem gondoltam volna, hogy ekkora ardifik vannak az egyes boltok kozott (igy jutott boven piz tartalek kazira es lehet hogy egy kis praktikus taska is bejatszik), mindezt termeszetesen ujonan 1 eves garival.

Maga a kamera kellemes kis darab, nem az az elnyujtott tegla forma de nem is a pc-verzio hanem a ketto kozotti kis tomzsi darab (de ennek ellenere kezreeso formaval).

Az lcd kijelzoje kellemes (igaz a pana-e kontrasztosabb volt) viszont az erintokepenyo nagyon praktikus. En egyebkent is megszoktam mar, mert sokat hasznalok pda-t igy termeszetesnek vettem (a pana-n viszont eleg buta modon a kijelzo mogott vannak a gombok, ami eleg kenyelmetlen, szerintem).

A gephez van 3 kabel,  tap, usb es egy av. A firewire (ilink) kulon beszerzendo (kb. 2khuf). Van hozza egy nagyon jol hasznalhato es eleg nagy taviranyito is, igy a fotelbol is kenyelmesen iranyithato. A gepen van az ominozus lanc aljzat es mikrofon bemenet is. Az av madzag rca es s-video csatlakozoval rendelkezik. Raadasul az rca ket iranyu igy megfelelo (atkapcsolhato) scart konverterrel lejatszani es folvenni is tudok tv-bol (vagy videorol), ez fontos szempont volt nekem.

A kepminoseg teljesen jo foleg napfenynel, persze setetben lampafeny mellett van zaj de ez ezzel jar. A kezremeges csokkento nagyon kenyelmes, kezbol is teljesen jol lehet hasznalni, en pozitivan csalodtam benne.

Persze vannak arnyoldalai is. Allvanyra teve nem lehet cserelni  a kazit (szerencsere az allvanycsavar fem igy nem kell felni a tulhuzas miatti kiszakadastol, marpedig jol meg kell huzni a kis felfekvo felulet miatt).

A gyari aksik iszonyat dragak (az utangyartottal meg nagyot lehet szivni). A hozza adott szoftverek 0-tudasuak, telleg csak a kiprobaszashoz elegendoek.

A DV port-al van egy nagy szivas XP-alatt (majd kireszletezem).

Ha valaki ebben a sorozatban gondolkodik (Sony DCR-HC14-tol HC40-ig) az nyugodtan kerdezzen, remelem tudok ra valaszolni.