privter Creative Commons License 2004.09.12 0 0 600

Most eszembe jutott egy olyan irodalmi alkotás amiben példaképként van bemutatva vallási vezető.

Illetve emberi cselekedet és bátorság, kitartás, jellem..stb.

Régebben írtál már arról, hogy számodra az amerikai elnök és az amerikai államalapító atyák és  hadvezérek miben példák.

Ilyen példákra gondolsz?

Nem tudom melyik regényben vagy drámában olvastam a vallásháborúk korában játszódik a történet.

Amikor reformátorok kicsiny gyülekezete körbevéve ellenséges hadsereggel és jön a hírnök, hogy megmenekülnek és szabadon eltávozhatnak ha aláírják azt a nyilatkozatot amiben elismerik, hogy tévedtek és mégis a pápának van igaza.

A gyülekezet nagy része hajlik is arra, hogy elfogadja ezt az ajánlatot.

De ekkor megszólal a főreformátor, hogy nem írja alá ezt a nyilatkozatot, mert néki a megismert igazság mellett való megmaradás többet ér az életénél és ekkor lassan majdnem mind a többiek is csatlakoznak hozzá.

Csak egy kis bátorítás és példa kellett ahhoz, hogy a gyülekezet többi tagja is bátran vállalja a hitbeli meggyőződése melletti megmaradást.

Ebben az esetben is tényleg csak annyi kellett, hogy valaki elsőnek ki merje mondani, hogy nem alkuszik és erre a többi ember is követte.

Ebben az esetben talán szükség volt annak az embernek a példamutatására aki elsőnek szólt.

De ez sem teljesen egyértelműen hitgyakorlati = hitéleti példamutatás hanem szerintem inkább a bátorságról, jellemről szól.

Mert maradok a véleményemnél, hogy belső hitbeli dolgokról csak a benned lévő Sz.Sz tud téged tanítani és vezetni, emberek és emberi példák csak közvetetten nem közvetlenül.

Mert nem tud téged senki megtanítani arra, hogyan kell hinni.

Esetleg csak nagyon szoros és bensőséges tanítványi, baráti kapcsolatban, de az ugye nem azonos azzal, ahogyan ezektől a híres emberektől és a régi történelmi személyiségektől lehet tanulni.

Ezért lenne nagyon jó olyan közösség ami a te általad idézett igerészben van ismertetve.

És foglalatosok valának az apostolok tudományában és a közösségben, a
     kenyérnek megtörésében és a könyörgésekben.

</P>

Bizony ez lenne a jó.

Előzmény: fish12 (594)