Kedves fish,
miért kéne elképzelni, hogy mit tenne Jézus? Egyrészt meg lehet kérdezni :), másrészt az elképzelés eredménye túlságosan egyénfüggő, esetleges -> emberi kiindulású, emberi végeredményű. Elképzelésből vagy ismeretből van, és nem hitből.
Másrészt Jézus sosem csinálta ugyanazt a dolgot kétszer ugyanúgy. Szerintem azért, hogy ne legyenek begyakorolt rutinjaink, amiket aztán automatikusan lefuttathatunk. Hogy ne legyen mit másolnunk :)
Ha másolok, akkor az eredmény nem az én gyümölcsöm lesz (akár jó, akár rossz az a gyümölcs), hanem azé, akit másoltam.
Saját gyümölcsöket kell hoznunk, ki-ki a magáét, és lehet, hogy az enyém kicsi és savanyú, de legalább az enyém, senki mást nem terhel érte felelősség.
Vannak példaképeim, de részleges dolgokban. Nem a mit tegyek-ben, hanem a hogyan tegyem-ben példaképeim, illetve vannak negatív példaképeim is (hogyan NE tegyem). Olyan élő emberi személyt nem ismerek, akire azt mondanám: olyan akarok lenni, mint ő. Én azt szeretném: formáljon engem Isten olyannak, amilyennek Ő látni akar, amilyenként használni akar szándéka szerint. Ő formáljon, Ő munkáljon bennem akarást, Ő építsen át, és ne én igazítsam magam ilyenre vagy olyanra saját kútfőből, hogy "megfeleljek". Istennek hazudni úgysem lehet, magamnak meg lehetőleg ne tegyem :)
Ha elkezdek másolni, más emberre hagyatkozni, az azt jelenti: nem vagyok éber, "elszundítottam". Ezért kérem, hogy szóljatok rám olyankor.